Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra kontinenter möts i nutida svensk mässa

/
  • Yamandú Pontvik slår ett slag för kyrkor öppna för olika kulturer. Hans nya mångfaldsmässa spelas i kväll för andra gången någonsin.

Annons
Fyra kontinenter möts i nutida svensk mässa

Vem har inte undrat över hur en nyckelharpa låter ihop med en arabisk oud och en sydamerikansk charango?
I kväll spelar de tillsammans med 70 sångare och en församling i GA-kyrkan. Yamandú Pontvik har skrivit en mångfaldsmässa för att han tror på musiken som en väg till vänskap.

Musik har alltid hållits levande genom att länder och traditioner hämtat impulser från varandra. Men kyrkans musik har stått lite för sig själv.
- Kanske ska vi inte prata så mycket om integration, om det betyder att alla ska bli svenskar och ta kaffepaus. Mångfald är att vi möts, och i mötet kommer något nytt till, säger Yamandú Pontvik.
Han är själv född i Uruguay av svenska föräldrar och flyttade till Sverige först i 20-årsåldern. Numera är han Sundsvallsbo på halvtid och leder bland annat kören Samklang, där gammelsvenskar sjunger tillsammans med flyktingar från Fagerdal.
-Förra terminen sjöng tio flyktingar med oss. Det uppstod starka band och när nio av dem skickades iväg var det fruktansvärt för hela kören, säger Yamandú Pontvik.
Han känner starkt för att öppna kyrkan för det mångkulturella Sverige som idag är verkligheten. Musiken är en bra väg, för där deltar hela församlingen. Och vem vet, kanske skulle fler hitta till kyrkan om det svängde mer om psalmerna.
Mångfaldsmässan skrev han just därför att han \"lyssnat till vad som händer i Sverige i dag\". Den blandar musik från Latinamerika, Orienten och Afrika med trygg svensk tretakt och använder instrument som oud (arabisk luta) charango, panflöjt, nyckelharpa, djembe och congas.
I inledningen får fyra olika trummor representera vindarna från de fyra kontinenterna. \"Herre förbarma dig\" är en bergssång från Latinamerika, som följs av en arabisk bönesång, afrikanska rytmer och avsnitt av kulning, \"utropet från Norden\".
Sången \"Jag tror\" är en hambo, och i \"Ge oss din frid\" sjungs på spanska, arabiska, hebreiska och swahili.
-Församlingen sjunger med nästan överallt och musiken är mycket rytmisk, säger Yamandú Pontvik.
Hans vision eller mission är att \"förvandla kulturkrock till kulturkram\". Han pekar i noterna på en rytm från sitt barndomsland Uruguay.
-Om tio år kanske den har smält samman med hamborytmen och något afrikanskt till en ny svensk rytm, säger han.
-Förändring skapar osäkerhet. Men vi måste mötas. Vi får inte vara rädda. Vi har en Gud som i sig själv är mångfald, säger han.
Det han skrivit är bara nutida svensk mässmusik. Från Sverige som det faktiskt ser ut.

Mer läsning

Annons