Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra sexköpares bekännelser

/

I pjäsen Pleasure får publiken ta del av vilka tankar fyra sexköpare har.
Ofta uppmärksammas offrens situation men i denna pjäs, skriven av Lisa Langseth, får de som står för efterfrågan förklara sig.

Annons
I vår kommer två av Teater Västernorrlands skådespelare, Ingmar Virta och Iso Porovic, att vara utlånade till Riksteatern. David Weiss och Jakob Tamm från Riksteatern spelar de andra männen i Pleasure. För första gången någonsin samarbetar teatrarna med varandra från pjäsens tillblivelse.
Iso Porovic och Ingmar Virta har inte börjat repetera ännu. Iso vill helst inte börja föreställa sig hur hans rollfigur ska vara. Han vill hålla sig nollställd tills författaren/regissören Lisa Langseth talat om hur hon vill ha det.
Men så mycket är säkert att Iso Porovics rollfigur är kall och cynisk. På frågan om en roll kan vara för otäck för att spela säger båda på samma gång:
Nej, tvärtom.
Ingmar Virta förklarar närmare.
Det är de mesiga och okomplicerade människorna man inte vill spela.
Ingmar Virta spelar i pjäsen en man som vid första åsynen verkar vara en så kallad "vanlig" människa men som sedan visar sig vara mer komplicerad än så. Han är en lärare som inte kan hantera sitt liv. Han utnyttjar en prostituerad kvinna en gång och får fruktansvärda skuldkänslor.
Min roll ligger nog närmast oss vanliga människor, säger Ingmar Virta.
På samma sätt som man bara ser gula hus när man själv målar sitt hus gult, uppmärksammar Ingmar Virta nu inför repetitionerna andra utsatta människors kränkningar. Han funderar kring begrepp som skam och skuld.
Att sätta sig in i en annan människas sätt att tänka är skådespelarens uppgift men är det möjligt att förstå en människa som samvetslöst utsätter andra människor för kränkningar.
Det gäller att förstå den enskilda människans logik, säger Ingmar Virta.
Min rollfigur är kanske inte cynisk. Det kan vara en filosofisk tanke som ligger bakom hans handlingar. Existensialism och Sartre nämns i textsammanhanget, säger Iso Porovic.
Ingmar Virta är ganska övertygad om att den människa som utnyttjar andra har själv blivit utsatt för en kränkning. Offret blir gärningsman.
Ja, det kunde man se i Bosnien under kriget. Råkade människor ut för att deras barn blev dödade ville föräldrarna hämnas och döda fiendens barn.
Den 6 februari ska pjäsen vara färdigrepeterad och klar för urpremiär i Östersund.
Till Sundsvall kommer föreställningen den 4 april. Tanken är att organisationer på de olika orterna där Pleasure spelas ska engageras till att utse samtalsledare och att publiken efter föreställningen ska ha möjlighet att samtala om pjäsens innehåll.
Ämnet är ett sprängstoff. Massor av pengar går till människohandel och vi vill visa baksidan av den handeln. Vi ger vårt bidrag genom att visa på fenomenet, säger Tomas Melander, Teater Västernorrlands chef.
Initiativtagare till pjäsen är Anna Lindhs minnesfond som år 2006 ska uppmärksamma vår tids slavhandel.

Mer läsning

Annons