Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal? Aldrig i livet!

/

BOK
Birgitta Kristoffersson och Håkan Lahger: Pensionär - Aldrig i livet! Elva 40-talister om sina liv och sin framtid.
Bokförlaget Langenskiöld
Ludvig Rasmusson: Åldersupproret.
Natur och Kultur
Ann Lindgren och Jonas Hellman: Vad varje 40-talist bör veta!
Wahlström och Widstrand
Georg Uggelberg och Mart Jurisoo: Planera inför pensionen
Ekerlids

Annons
2005 är året då Fyrtiotalisterna börjar gå i pension. Bokförlagen skickar med de nya pensionärerna inte mindre än fyra nya böcker att läsa inför livet som väntar.
Om de nu går i pension? För i alla böcker finns en röd tråd som visar att många vill fortsätta jobba och i böckerna uppmanas de:"Ta för er! Ingen annan gör det åt er!"


Den första boken är skriven av Ludvig Rasmusson som gav begreppet fyrtiotalisterna en ny innebörd på 80-talet.
Titeln Åldersupproret talar sitt tydliga språk. Rasmusson vill att fyrtiotalisterna dammar av sina revolutionära takter igen och försvarar sina privilegier. Dom behöver ju inte ens gå ut på barrikaderna längre när Internet finns säger han.
Rätten att få jobba fast man blivit pensionär är det Ludvig Rasmussons främst tycker att upproret ska handla om och han är själv ett levande exempel som jobbar fast han fyllt 65 .
Ludvig Rasmussons bok är stärkande för den som närmar sig pensionen. Med stort engagemang, värme och humor skriver han om de "unga gamla". Och förutom att han debatterar arbete, politik, attityder, boendefrågor, konsumentfrågor så tar han upp vad som händer i kroppen och sinnet med stigande ålder. Vad som är fördomar och vad som är fakta. Han ger många goda råd och berättar om personer som gjort stora insatser efter att de fyllt sextio. Det är en peppande bok och det är fullt möjligt att Rasmussons lyckas väcka några revolutionärer som somnat om.


I boken Pensionär aldrig i livet! av Birgitta Kristoffersson och Håkan Lahger intervjuas 11 kända personer.
De har växt upp i den tid då kungens valspråk var "Plikten framför allt". I hela sitt liv har de varit duktiga och gjort sitt bästa. Därför blir de också duktiga pensionärer och den som fått sin självkänsla från karriär och jobb vill helst fortsätta arbeta. Ingrid Dahlberg, landshövding i Dalarna ger i ett nötskal Generation Plikts svårutrotade ambitioner i inledningskapitlet till boken " När jag väl får barnbarn ska jag bli en jätteduktig mormor. Verkligen duktig."
Intervjuerna i boken varvas med fakta om de nya pensionärerna och välfärden, ålderspyramiden, om attityder till äldre på arbetsmarknaden, i politiken och samhället.
Det här är en bok som är nog så intressant för yngre generationer som ska ta hand om fyrtiotalisterna. Intervjuerna verkligen ger en bild av vilka behov och förväntningar de har.


Detta är en handbok som vänder sig till den som snart blir pensionär skriven av Ann Lindgren och Jonas Hellman. Den är mycket matnyttig och konkret. Inget lämnas åt slumpen .
Ann Lindgren är nyvald ordförande i Sveriges Pensionärsförbund och var tidigare VD för Pensionsforum.
Jonas Hellman är trend och omvärldsanalytiker i konsultföretaget United Minds.
Att Ann Lindgren företräder en grupp starka, aktiva människor i SPF märks i boken som är full av kreativa förslag till människor som fortfarande är friska, beslutsmässiga, kraftfulla och unga . Det här är en bok just för "unga gamla". De som vill resa, uppleva och konsumera. De som inte är särskilt inriktade på att lämna efter sig några större summor till sina efterkommande. Ta för dig! Ingen annan gör det åt dig är det tydliga budskapet . Det handlar om att tänka efter före och att se alla möjligheter menar författarna och för den som inte fastnar för alla otaliga förslag till sysselsättning som finns i boken så återstår alltid golfen. Bland nyttiga kapitel kan nämnas " Har du råd att gå i pension?" "kroppen och hälsan" och kapitlet som heter "Flyttvånda" med en hel rad kreativa förslag och tips om former för äldreboende.


Den fjärde boken som ges ut nu i slutet av november är också den en handbok som är viktigast att läsa 10 år före pensionen. Boken har tillkommit i samarbete med Stockholms läns landsting som erbjuder kurser för blivande pensionärer. Författarna Georg Uggelberg och Mart Jurisoo menar att många av de problem som kursdeltagarna ställts inför hade kunnat undvikas med planering. Till skillnad från Vad varje fyrtiotalist bör veta väjer inte den här boken för att både den fysiska och psykiska hälsan kan ha fått sina törnar när det är dags för pension, att alla kanske inte orkar ta för sig. Men recepten är ändå desamma förutom att golfen inte har någon särskild plats i denna bok .
Boken innehåller också intressanta erfarenheter från företag som jobbat aktivt med seniorpolitik för att de anställda ska orka jobba till de är 65 och vara friska när dom slutar. Det vore helt möjligt säger Georg Uggelberg nu när de flesta inte jobbar fysiskt men då måste företagen slutar jobba så stelbent och släppa kollektivistiska lösningar.
40-TALISTERNA I SIFFROR
Så många var de: 1 215 000 barn föddes på 1940-talet
Så många år de nu: 1 181 000 (Idag är 40-talisterna inte längre den största generationen.
60-talisterna har fått ett stort tillskott genom invandring och är idag 1 267 000
Så många är yrkesarbetar: 70 procent
Så rika är de: Genomsnittlig förmögenhet 677 000 kronor

Källa: www.scb.se

Mer läsning

Annons