Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal och ung i fokus under teaterhösten

Arma Irma tutar vin och försöker hantera sin ensliga gammaldamstillvaro. Fyra tonåringar med bekymmer hamnar i samma rum och tvingas börja tala med varandra. Höstens utbud från Teater Västernorrland undersöker hur det är att vara ung och att vara gammal. Och hur det är att bo i Vittula.

Annons
Fast sommaren knappt har börjat, än mindre höstsäsongen, pågår repetitionerna av pjäsen Arma Irma för fullt. Där ger Ingrid Wallin liv åt författaren Staffan Göthes tankar och skapar ett av sina många fina kvinnoporträtt.
Staffan Göthes människor är speciella. Det finns en stor ömhet i dem, säger hon.
Arma Irma har premiär i september, och Ingrid Wallin får hjälp av Emma Berg, tidigare elev vid teaterestetiska gymnasieprogrammet i Timrå, med att gestalta sina minnen från ungdomen.
Annars står ungdomar i fokus nu. Höstens uruppförande, också den premiärmogen i september, heter Sitta kvar och är skrivs just nu av Eva Massiri och regisseras av filmskaparen Christer Engberg. Fyra ungdomar - bögjäveln, horan, ligisten och den osynliga - har misslyckats med studierna och kommer till samma klassrum. Alla med sina egna sår.
Då utspelar sig samtal, där de bildligt talat klär av varandra och visar vilka de egentligen är, säger Christer Engberg.
Att som vuxen beskriva hur det är att vara ung är känsligt. Normerna är snäva och det är lätt att framstå som töntig eller pinsam. Därför har Christer Engberg och Eva Massiri två referensgrupper, åttondeklassare i Skönsbergs skola och Vibackeskolan, som lotsar dem in i det rätta tänket.
Det finns vuxna som spelat MacBeth med vattenpistoler för att de tror att ungdomar tycker det är häftigt. Det här ska inte bli fånteater; det blir en Norénare för högstadiet, säger Christer Engberg.
Skolteater är det viktigaste som finns. Vi ska föra konsten vidare till nästa generation och då måste den få känna lukten och känslan av riktig teater. Där kan man inte byta kanal eller gå ut i köket efter Cola när det blir jobbigt, säger han.
Teater Västernorrlands samarbete med regionteatrarna i Norr- och Västerbotten, Norrscen, fortsätter. I höst gästar Norrbottensteatern vårt län i några veckor med Populärmusik från Vittula. Hemma i Luleå har flera extraföreställningar måst göras, och sällan har så många män setts i publiken. Det kan bli en föreställning som ångar av bastubad, mygg och midnattssol.
Torsdagssopporna byter namn till lunchteater och serverar bland annat föreställningar kring tre starka damer: Kai Gullmar, Barbro \"Bang\" Alving och 1600-talskompositören av kämpavisor Inggerd Gunnarsdotter.
Bufféteater blir det under två veckor i november: lunch- och kvällsföreställningar i mängd med ett antal kortare program. Bland annat återkommer Lugn Allan, med texter av Kristina Lugn och Allan Edwall, och Kerstin Thorwalls Det mest förbjudna.

Mer läsning

Annons