Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal orgel kan komma att flyttas

/
  • Schusterorgeln i gamla metodistkyrkan, före detta KFUM-lokalen, kan komma att flyttas.

Framtiden är oviss för Sundsvalls äldsta orgel, byggd 1889 i före detta Metodistkyrkan och KFUM-KFUK-lokalen.
Med Totalförvaltning som ny ägare av lokalen kan det bli aktuellt att orgeln flyttas. Men frågan är oavgjord.

Annons

Orgeln är Sundsvalls äldsta: byggd 1889, alldeles efter Sundsvallsbranden, då metodistförsamlingen uppförde sin kyrka. Den kom till mitt i skarven mellan två klangmoden, det sparsmakade nyklassicistiska och det storslagna och romantiska.

Byggare var dansken Christian Schuster, som mest var verksam i Östersundstrakten. Orgeln är liten med en manual (tangentbord), ljus och varm klang och ett fåtal stämmor, och såvitt orgelexperten Eddie Wiklander vet är denna den enda efter Schuster som är i originalskick, förutom att en elektrisk fläkt har ersatt orgeltramparen. Den är fullt spelbar och dess mekaniska konstruktion gör att den är tålig: inget går sönder om man inte handskas oförsiktigt med den.

– Den är kulturhistoria. Det som hände med Schusterorgeln i Hedbergskas gamla aula, som hamnade på skroten, får inte hända igen, säger Eddie Wiklander.

För KFUM-lokalens nya ägare Totalförvaltning hänger orgelns öde samman med vad kyrkan i framtiden ska användas till. Akustiken i kyrkosalen är god och den har tidigare använts bland annat för körövningar och kammarkonserter.

– Vi vill gärna slå in på kulturspåret. Vi kanske hyr ut till konserter och vill gärna få in fler körer som övar där, även på dagtid. Vi har redan börjat kalla huset för Körens hus, säger förvaltare Pernilla Åhlin.

För orgeln är läget ännu oklart. Som kulturhistorisk pjäs kanske den inte ens får flyttas. Samtidigt kommer den troligen inte till användning där den står, menar Pernilla Åhlin. Ett anbud som kommit in är att den flyttas till Lettland och skänks till en nyuppbyggd kyrka där som behöver en liten orgel.

– Det är bättre att den blir till nytta än att den skrotas. Det finns nog ingen i trakten som är intresserad av att ha en så liten orgel, som ändå på sitt sätt är begränsad, säger Eddie Wiklander.

– Vi tycker det vore roligt om den kunde användas. Men tills vidare får den stå kvar tills det dyker upp en lösning vi känner oss tillfreds med, säger Pernilla Åhlin.

Hon tror att beslut om orgeln framtid ska kunna fattas under hösten.

Annons