Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gelin om Clinton: "Många ser henne som ett monster"

/
  • Hillary Clinton har vunnit oväntat stort i Kalifornien. På valvakan hemma i Brooklyn utropade hon sig till segrare i den demokratiska nomineringen. Formellt väljs hon på partikonventet i Philadelphia.
  • Nu tyder allt på att Hillary Clinton blir demokraternas kandidat på partikonventet som hålls i Philadelphia i slutet av juli.
  • Väljare i New York visar sitt stöd för Hillary Clinton som efter segern i Kalifornien vågade utropa sig själv till demokraternas kandidat.
  • Den här gången har Hillary Clinton vinnlagt sig om en jordnära och ödmjuk valkampanj, skriver Martin Gelin i sin nya bok. Ofta har hon träffat väljare i små grupper i stället för att hålla stora valmöten.
  • Hillary Clinton inledde sin kampanj på allvar i Iowa.
  • ´
  • Den manliga vita arbetarklassen blir Hillary Clintons stora utmaning, tror författaren och journalisten Martin Gelin.

Är Hillary Clinton för duktig för att bli president? Valet står mellan en extremt erfaren demokrat och en högerpopulist som aldrig haft ett politiskt förtroendeuppdrag.
Men till skillnad från Clinton kan Donald Trump vara känslosam.

Annons

Litteratur När Martin Gelins bok om den pågående valkampanjen landar i skyltfönstren visar sajten realclearpolitics.com bara två procents fördel till Clinton. Den ovissa utgången i höstens presidentval kan vara svår för en svensk att ta in.

– Just nu har Trump en bra fas, även republikaner som för en månad sedan sade att han var ett hot mot nationen har självmant och av rent opportunistiska skäl ställt sig bakom honom, säger journalisten och författaren Martin Gelin.

Amerikanska turister i Sverige brukar häpna över alla unga män som drar barnvagn. Under en veckas Stockholmsbesök i försommargrönska slås Martin Gelin återigen av det han redan vet, att svenskarna på många sätt har det väldigt bra, och att det mesta av just det som i USA uppfattas som ung, progressiv vänsterpolitik (föräldraförsäkring, daghem, gratis sjukvård och universitet utan skyhöga terminsavgifter) och som Hillary Clinton nu går till val på, sedan årtionden är vardag i Sverige och delvis också i andra europeiska länder.

– I Sverige finns det kanske fortfarande en bild av USA som väldigt konservativt när det gäller familjedynamiken, men det har skett en revolution när det gäller hur jämställt det har blivit. En majoritet av hushållen vill ha delat ansvar för barnen, men det finns ingen familjepolitik som tillåter det. Den är kvar i 1950-talet.

Frågan är hur mycket av höstens valrörelse som kommer att handla om sakpolitiken? I sin nya reportagebok, "Den längsta kampen. Hillary Clintons väg till makten", gör Martin Gelin sitt bästa för att beskriva det som Clinton företräder och vad hennes väljare förväntar sig av henne. Det här är ingen bok om Lewinskyskandaler eller tidigare politiska tillkortakommanden. Fram växer i stället en bild av en extremt kunnig och seriös politiker som författaren verkar respektera på djupet.

– Jag hade en ganska negativ bild av henne först, men min sympati blev starkare ju mer jag lärde mig. Hon behandlas mer negativt än Trump av amerikanska medier. Min ambition var knappast att skriva ett försvarstal, men många utgår från att hon är ett monster och då är det rimligt att visa hennes mänskliga sidor och hur politiskt konsekvent hon faktiskt varit.

Men var monstret utgångspunkten?

– Om någon i amerikanska medier säger att Hillary Clinton verkar schysst blir det knäpptyst. Däremot är det helt acceptabelt att skriva artiklar och kolumner som utgår från att hon är avskydd även om hon fått fler röster än Trump och Bernie Sanders.

Den amerikanska debatten är mer polariserad än på 50 år, skriver Martin Gelin. Den Angela Merkelska saklighet som präglar Hillary Clintons valkampanj gör att hon i just USA, de emotionella talens högborg, kan framstå som oengagerad, enligt Gelin som samtidigt inte förstår hur hon skulle kunna agera annorlunda.

– I USA är det viktigt att tala till folks känslor. Samtidigt är handlingsutrymmet otroligt begränsat för en kvinnlig politiker. Jag tror inte att den kvinna som betedde sig som Donald Trump eller Bernie Sanders skulle ha en chans. Om Hillary skulle gapa och vara känslomässig på samma sätt skulle det slå tillbaka direkt.

Medan Obama är inne i den uppknäppta "yolo-fasen" av sitt presidentskap går feministen Clinton till val på en politik som ligger till vänster om hans. De svarta och latinamerikanska grupperna står på hennes sida medan den vita manliga arbetarklassen, den grupp som också drabbats hårdast av den ekonomiska nedgången, och som Susan Faludi skrev om redan i boken "Ställd", stödjer Donald Trump.

Vad händer nu? Risken är stor att smutskastningen bara blir värre, enligt Martin Gelin som även har intervjuat Donald Trumps valstrateger.

– Det kommer inte att bli en presidentkampanj som handlar om vem som har bäst policy för föräldraledigheten. På det sättet har Donald Trump redan vunnit.

Mer läsning

Annons