Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Generad och glad Tafdrup fick Akademiens nordiska pris

Annons
Hon debuterade som poet för 25 år sedan, med korta rader, det blev hennes kännemärke. Senare har raderna blivit längre, uppläsningarna annorlunda. Det var så Horace Engdahl först mötte Pia Tafdrup, på poesifestivalen i Nässjö för drygt tio år sedan.
Han berättade om det minnet när Pia Tafdrup på Svenska Akademiens 220-åriga födelsedag fick ta emot det nordiska pris akademien instiftade vid 200-årsjubileet 1986. Det är, efter Nobelpriset, den största belöning akademien utdelar, 300.000 kronor; pengarna kommer ur Karin och Karl-Ragnar Gierows välfyllda donationsfond.
Pia Tafdrup är den sjätte danska författare som får priset; Willy Sörensen var den första, kritikern och essäisten Torben Broström den senaste.
Akademisk miljö som denna kväll i Börssalen är inte okänd för Tafdrup. Redan åtta år efter debuten valdes hon in i den danska akademien. Ett tidigare inval än vanligt men i överensstämmelse med hennes syn på litteraturen och författarens roll.
Inte det vanliga utanförskapet, menade Engdahl. Hon ställde sig redan med debutboken mitt i, synlig, medveten om sin begåvning. Möjligen ett danskt fenomen; som är det svårare att ställa sig utanför i det lilla Danmark än i det större Sverige.
Horace Engdahls analys av Tafdrups diktning var elegant och berömmande, mest om hennes poesi men också prosan; samma dag det nordiska priset tillkännagavs kom hennes nya roman, "Ge sig hän", i svensk översättning. Själv satt hon på första bänk, litet lätt generad och glad över berömmet. Efteråt tackade hon för alla de vänliga orden, särskilt glad över att höra dem i Sverige. Ett land hon har djupa förbindelser med.
Som unga judar i Danmark flydde hennes föräldrar, var för sig och med sina familjer, till Sverige, undan nazisterna och bodde här under kriget. Efter fredsslutet återvände de till Danmark, gifte sig och fadern blev jordbrukare.
Han avled förra året, en händelse och en sorg Pia Tafdrup skrivit en samling dikter om. Boken ska komma ut i Danmark i höst, och hon hade tänkt att inte presentera dikterna innan dess.
Akademiens nordiska pris fick henne att ändra sig. Nu läste hon en rad av dessa dikter, de första skrivna under ett besök i Berlin. Där kunde hon känna närvaron av sina föräldrars upplevelser som judar under nazisttiden, de som gjorde att hennes mor aldrig kunde höra tyska talas utan att "höra Hitler i varje ord".

Mer läsning

Annons