Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjorde rost till Filip och Fredrik

/

Den 15 december firar komikerna Filip och Fredrik sin 10-årsgala i Kanal Fem. Då delar de bland annat ut pris till karaktärer de träffat genom åren.
Sundsvallsfödde konstnären Emil Österholm fick uppdraget att göra priset - en brödrost i keramik.

Annons

Emil Österholm har haft en utställning hemma i Sundsvall: förra våren visade han sina särpräglade robotar och maskiner i keramik hos Galleri Granen.

Det var just dem som gjorde Filip och Fredrik nyfikna.

– De hade bestämt att de villa ha ett pris i keramik, googlade och hittade mina maskinlika grejor, säger Emil Österholm.

Deras idé bygger på komikeruttrycket "roast" - en person som "roastas" i komikervärlden grillas och får sina brister utpekade för sig. Därför ville Filip och Fredrik ha en brödrost i keramik, "toast", att dela ut - i tio exemplar, eftersom de valt ut personer att belöna i flera olika kategorier.

Emil Österholm fick tre veckor på sig, vilket var lite brådstörtat. Men han hann, och rostarna ska delas ut på söndag.

Just nu bor Emil Österholm i Göteborg och utbildar sig vid Högskolan för design och konsthantverk. Efter jul reser han på vidareutbildning till Oslo.

– Där finns fantastiska keramiklokaler och fina professorer, säger han.

Robotarna överger han aldrig helt; alltid är det någon på gång. En har han till exempel donerat till Musikhjälpen. Den ligger nu på Tradera för att auktioneras ut.

Annons