Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glapp i kommunernas kultursatsningar

/
  • Umeå kommun lade mest pengar per invånare på kultur under 2014. Det kan dels förklaras med Kulturhuvudstadsåret, men kommunen har också en tradition av att satsa på kultur.

Hur mycket pengar satsar svenska kommuner på kultur? Skillnaderna är mycket stora. Nordanstig i norra Hälsingland investerade 462 kronor per invånare i kultur 2014, medan Umeå kommun lade 3 037 kronor per invånare på samma område.
Sundsvall kommer på 14:e plats i riket med 1 681 kronor per invånare.

Annons

Med 462 kronor per invånare ligger Nordanstigs kommun i norra Hälsingland stadigt i botten av Sveriges 290 kommuner när det gäller satsningar inom kultur. Det är ett glapp på nästan 150 kronor till Lekebergs kommun, som ligger näst sist på listan med 610 kronor. Det visar siffror framtagna av RKA, Rådet för främjande av kommunala analyser.

En förklaring är att Nordanstig under en längre tid har haft skenande kostnader och ett kraftigt åtgärdspaket planeras i kommunen med knappt 10 000 invånare. Ändå har Nordanstig ett väldigt blomstrande kulturliv, enligt Barbro Björklund som är näringslivssekreterare på Nordanstigs kommun.

– Tittar man bara på budgeterade pengar blir det missvisande. Vi har andra pengar som kommer kulturen i kommunen till gagn, säger hon.

Kommunen har haft ett utvecklingsmedel på en miljon kronor att fördela under 2014. Barbro Björklund uppskattar att cirka 50 procent av de pengarna har gått till verksamheter med kulturinriktning, exempelvis hembygds- och konstföreningar. Delar av kommunens marknadsföringsbudget används också till kulturfrämjande.

Hur påverkar besparingarna kulturen?

– Jag vet inte än. Men jag ser ljust på framtiden, vi är en boendekommun och för att locka hit folk så vill kommunen satsa på kultur och besöksnäring, säger Barbro Björklund.

Norrlands snabbast växande kommun Umeå, med drygt 120 000 invånare, har länge legat i toppskiktet när det gäller medel till kultur. Men under kulturhuvudstadsåret 2014 drog man iväg rejält och hamnade på 3 037 kronor per invånare. I den summan ingår det externa stödet från staten i samband med kulturhuvudstadsåret inräknade. Nettokostnaden, alltså vad som satsades av de kommunala skattemedlen, var 2 524 kronor.

Vad händer efter denna storsatsning?

– Siffermässigt kommer det inte att röra sig så mycket. Alla resurser från kulturhuvudstadsåret är inte förbrukade men dessa finns inte i någon betydande omfattning för 2015 och framåt. Däremot tillkommer nya resurser till Umeå kultur för att driva det nya kulturhuset Väven och Kvinnohistoriskt museum, säger Fredrik Lindegren, kulturchef på kommunen.

Han ser ett pågående skifte i kommunens kulturutveckling. Det som tillkommit är investeringar i byggnader som ska hysa det växande kulturlivet.

Hur påverkar skiftet övriga medel till kulturen?

– Om vi tar det nya kulturhuset Väven som exempel så togs ett tydligt politiskt beslut om att bygget och driften inte skulle ske på bekostnad av den befintliga kulturbudgeten. Den är fortfarande intakt och vi har en aktiv dialog med föreningar och försöker höja i den mån vi kan, säger Fredrik Lindegren.

Mer läsning

Annons