Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glas, tråd och främmande världar

/

Galleri Versalen: Åsa Brandt; till 3 mars. Galleri 8: Susanne Arnfridsson; till 14 mars. Galleri 13: Jelena Kimsdotter Kuzmina; till 3 mars.

Annons
Åsa Brandt blåser inte längre. Hon använder fönsterglas, smälter, fogar samman, färgsätter, bränner.
Och hennes glaskonst är lika färgstarkt fascinerande som tidigare.
Härom året förekom hon på en julutställning på Versalen. När är hon tillbaka i en separatutställning med några av sina senare verk.
Fat i skilda former, starka färger, fyrkantiga pelar som liknar glashus och en fascinerande konstruktion av glasprismer och kors, hängande från taket över en spegel.
Åsa Brandts glaskonst liknar ingen annan. Den är färgskimrande och vacker; det är långt från bruksföremål. Här lever varje sak som ett eget konstverk.
När hon, närmast av ålderskäl, slutade blåsa sitt glas i den egna hyttan i Torshälla tog hennes konst en ny riktning. Än mer personlig, sällsam både i form och färg.
Det är stilla njutning att se den.
Att se vad Susanne Arnfridsson visar på galleri 8 är mer glädje.
Hennes material är originellt, men har historiska förebilder. Hon använder metalltråd, i olika tjocklek, svart eller stålfärgad.
Av den gör hon figurer. Helst, och kanske bäst, hästar, Hästar i rörelser, kraftiga uttryck; på några av dem är ryttare på väg att kastas av.
Hon fantiserar ihop skogens sagofigurer med tråd. Och hon gör makalöst uttrycksfulla, helt avlövade träd, med rötter och allt.
Och det är just lustfyllt; här finns en glädjens humor i allting. Och en sprudlande glädje över vad ståltråd och luft kan bli i konstnärlig form.
Glas, tråd och så sällsamma världar i Jelena Kimsdotter Kuzminas bilder.
Litet fantasy, litet klassisk mytologi, starka romantiska drag, och så en samling vackra ikoner. Det är likt bilder från främmande världar, både de romantiska fantasybilderna, de romantiska skildringarna av Ryssland (även om hon själv kommer från Lettland) och ikonerna, med sina stränga regler, sin religiösa stillhet.
Det är mycket vackert, guldglänsande sällsamt.
Annons