Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafiskt prisma

KONST Galleri Versalen: Svart på vitt med färgaccent; till 20 november.

Annons
Det mesta är på papper men inte alltid; här finns tryck på stengods, på sammet, på textil, plus en liten installation. Allt finns att se på galleri Versalen där Sveriges konstföreningar öppnat sin grafikbank och ställer ut en del av värdesakerna. Som ett slags grafiskt spektrum, och en liten lektion i grafisk konst och dess många möjligheter.
Det är, självfallet, en brokig samling, både bilder och konstnärer.
Jukka Vönttinens realistiska bilder av trappor, Bertil Almlöfs höstlika \"Regny över slätten\", Lisa Andréns mer antydda än helt utförda \"Kvällsbris\", Christina Ringbergs detaljrikt fotografisk bilder av strandbodar och en belamrad vind.
Och mycket mer. Det mesta i svartvitt, grafikens grundfärger. Men här och var små färgklickar, de mest påfallande Fredrik Lindqvists fjärilar, grafiken tryckt på textil, en av dem svävande likt en fjäril i taket. Det mest sällsamma kanske Josebt Wertkmästers bilder tryckta på svart sammet eller Chrstina Campbells två etsningar på stengods.
Det är en imponerande samling grafiska möjligheter och tekniker. Av de senare finns de flesta representerade: etsning, träsnitt, screentryck, torrnål, trägravyr, serigrafi, datorbaserad litografi, akvatint. Allt finns här, vackert utfört, fängslande bilder, mycket varierade.
Med sin teknik och möjligheten att mångfaldiga bilden är grafiken den mest folkliga och prismässigt mest tillgängliga av bildkonstens olika former. Också ett sätt att uttrycka sig som lockar konstnärer, både traditionalister och experimenterare. Möjligheterna tycks mer eller mindre obegränsade, bildspråket rikt och varierat.
På Versalen får besökaren en utmärkt inblick i detta grafiska prisma.

Mer läsning

Annons