Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granli - friluftslivets Petersvik

/

Räddning eller rivning? Debatten om sågverkstidens sommarnöjen i Petersvik går hög. I en liten serie berättar ST kort om några av husen.

Annons

Villa Granli uppfördes sannolikt 1887 av Hampus Berencreutz, Han var disponent på Matfors och Svartviks bruk, som tillhörde det Dicksonska handelshuset med säte i Göteborg. Det var under 1800-talet landets ledande handelshus och tog också del i att driva skogsindustri i Norrland.

Efter Berencreutz död togs villan över av Axel G. Andersson, jurist, rådman, ordförande i Sundsvalls Enskilda Bank och en tid borgmästare i Sundsvall. Han tog sitt iiv inne i stan efter krigsutbrottet 1914; en omsusad händelse som troligen föranleddes av hans rädsla för finansiell krasch efter kriget. Om han härdat ut skulle han i stället ha funnit att konjunkturen skulle skjuta i höjden under kriget.

En av sönerna var Tage Wärn, statssekreterare (delvis under andra världskriget). vd i tjänstepensionsföretaget SPP (i dag Alecta), styrelseledamot bland annat i NK och ordförande i Sandvikens järnverk (dagens Sandvik). Han förde dagbok som finns bevarad hos Riksarkivet, bland annat förstås om sommarlivet i Petersvik. Under efterkrigstiden togs Granli över av KFUM och blev organisationens sommarhem. En del förändringar i både tomt och byggnad gjordes då; bland annat anlades en simbassäng på tomten och det byggdes en länga med gästrum.

Fotodokumentation visar att Granli var omtyckt som rekreationsmål för sportintresserade från 1940-talet och framåt och ansluter sig så till e annan del i Petersviks historia: friluftslivets. En liknande historia har den nu rivna Villa Skogshyddan, som också ägdes av KFUM en tid för att sedan bli sommarhem för Betlehemskyrkan. Många äldre Sundsvallsbor minns somrar på Granli och inte minst då Hjördis Schymberg sjöng från husets trappa midsommaren 1965.

Villan var vandrarhem och camping fram till 2003, då den köptes av familjen Brännström som gjorde sitt bästa för att återföra huset till det ursprungliga utseendet så långt det var möjligt. Som resultat kom Granli bland annat att synas på omslaget till ett av landets mest kända inredningsmagasin 2008, som exempel på ett vackert hem.

Källor: Nils Johan Tjärnlund och Sundsvalls museum

Mer läsning

Annons