Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guds predikanter på prärien

/
 • Konstnären Olof Krans porträtt av modern är från 1906. Då hon var 85 år gammal. Det finns på museet i Bishops Hill.
 • Historien är levande på caféet Bishops Hill. Samhället är uppkallat efter Biskopskulla i norra Uppland.
 • Omkring den bostad strax utanför Palmyra där Joseph Smith bodde som ung har Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga skapat et friluftsmuseum med hus från 1800-talets mitt.
 • Inte mycket har förändrats på caféet i Bishops Hill sedan svenskarna kom hit vid 1800-talets mitt.
 • Svenskättlingen Michael Swenson och hans hustru Nancy Bingham Swenson var Tomas Polvalls guider i Nauvoo, ett samhälle i Illinois som grundades av Joseph Smith.
 • Joseph Smith och hans broder framför templet i Nauvoo. Det finns många statyer på de platser där grundaren av Jesu Kristi Kyrka av Sista dagars heliga levde.
 • Elder Fullmer på vandring i Palmyra.
 • Fasaderna är slitna, men rummen på hotellet i Bishops Hill är fina.
 • Joseph Smith kunde inte själv skriva, men i den byggnad i Palmyra där Mormonernas bok först trycktes fanns skriv- och tryckkunnigt folk.
 • På bordet i tryckeriet i det museum i Palmyra som finns i samma byggnad där den första upplagan av Mormonernas bok trycktes finns kopior av de första boksidorna.
 • Staty av ängeln Moroni på den kulle där Joseph Smith träffade honom och mottog meddelanden från Gud.
 • Romantiska bilder av Jesus finns på alla platser där Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga har museer. Det här finns i Visitors centre vid kullen där Joseph Smith träffade en ängel.

USA är inte längre möjligheternas land. Fattigdom, kriminalitet, arbetslöshet, låga löner, klasskillnader, miljöförstöring, korruption. Värst drabbat är Midwest, en gång USA:s hjärta. I The Heartland låg stålverken, bilfabrikerna och industrierna som skapade välstånd och tillväxt. I dag har världens tidigare ledande industriregion stora problem. Tomas Polvall har rest i Midwests hjärtsjuka rostbälte för att skildra tillståndet i ett land som inte längre är bäst. Han startar i Bishop Hill, där ett utopiskt religiöst samhälle en gång växte fram.

Annons

Going Down - Amerikas förlorare

År 1844 bildade predikanten Erik Jansson i Forsa socken i Hälsingland ett samfund som tog avstånd från andaktsböcker, Luthers katekes och andra religiösa skrifter. Avståndstagandet manifesterades i bokbål. Myndigheternas förhör med Erik Jansson utvecklades efterhand till en förföljelse som tvingade de troende att utvandra.

Sommaren 1846 reste Erik Jansson och hans anhängare från Gävle. I oktober anlände de till Henry County i Illinois. Där byggde de ett samhälle som döptes till Bishops Hill efter Janssons födelseort Biskopskulla i norra Uppland.

Under det första året levde invandrarna i extrem fattigdom. 1850 mördades Erik Jansson av en anhängare, men Bishops Hill utvecklades i rask takt. 1859 ägde samhället, som byggde på egendomsgemenskap, 10 000 tunnland. Det hade en omfattande jordbruks- och hantverksproduktion. År 1862 upplöstes samfundet på grund av inre stridigheter.

Oljemålningar på museet i Bishops Hill visar hur samhället såg ut för 170 år sedan. Det ser ut nästan likadant i dag. Husen, hotellet, kyrkan och affärerna finns kvar och caféet ser ut som på bilderna på museet. Maten, kaffet och kakan smakar utmärkt efter några timmars vandring i ett samhälle där man inte behöver anstränga sig för att förflyttas till en annan tid.

Olof Krans har skapat oljemålningarna på museet i Bishops Hill. Konstnären föddes i Sälja drygt fem mil söder om Gävle. Hans verk är utsökta exempel på folklig konst. Där finns cirka tio målningar av Bishops Hill och lantbruksarbetet omkring samhället, men samlingen är främst porträtt, målade i säregen stil i en enhetlig färgskala i svart, vitt och grått.

Det religiösa utopiska samhället i Bishops Hill var ett av många liknande samhällen i USA som uppstod vid 1800-talets mitt. Få har överlevt, med ett markant undantag.

Två timmars bilresa sydväst om Bishops Hill ligger Nauvoo. Målningar på museet i det lilla samhället visar hur det såg ut på 1840-talet. Det ser ut nästan likadant i dag.

Nauvoo grundades av Joseph Smith och hans anhängare som ofta kallas mormoner, men vars officiella namn är The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS). Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga har inte bara överlevt. Det har vuxit från en religiös sekt till ett trossamfund med över femton miljoner medlemmar. De allra flesta finns i USA. I Sverige finns cirka 10 000 medlemmar i fyrtio församlingar.

"God Bless you" är en vardaglig fras i USA och landets politiker uppmanar ofta Gud att välsigna USA. Religionen dominerar på ett helt annat sätt än i Sverige, men utvecklingen är tydlig. Allt färre amerikaner går i kyrkan. Antalet ateister växer kraftigt. Nästan alla religiösa samfund tappar medlemmar. Mormonerna eller änglarna som de kallar varandra är ett undantag.

Flykt, anpassning och gemenskap är nyckelord för att förklara änglarnas succé. Början, med brottslighet, förföljelse och uppbrott, var så besvärlig att det närmast är ett mirakel att det blivit en fortsättning som gör LDS till det mest välmående religiösa samfundet i USA.

Joseph Smith är kyrkans grundare. Under sina tonår i Palmyra, långt norrut i staten New York, försökte han komma fram till vilket av de religiösa samfunden i samhället som var det riktigaste. Sjutton år gammal fick han en uppenbarelse från Gud om att han var utvald att bilda ett eget samfund. Under ett möte med ängeln Moroni fick han veta att det fanns tavlor av guld med den text som skulle bli Mormonernas bok. När andra ville se vad Joseph Smith sett förklarade han att Gud sagt att andra inte fick se dem. Det var förenat med livsfara om så skedde.

Smith, som inte själv kunde skriva, talade om vad han läst för personer som skrev ned vad han sagt. Mormonernas bok trycktes år 1830 i Palmyra. Ett originalexemplar finns i museet i samma hus där tryckeriet fanns. Det är som alla museer av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga i USA utomordentligt fint. I Palmyra tjänstgör, precis som i Nauvoo, änglar som inte bara arbetar gratis utan också får betala sitt uppehälle när de gör det.

Strax utanför Palmyra finns kullen där Joseph Smith mötte ängeln Moroni, som står staty i guld på toppen. Nedanför finns ett besökscentrum med romantiska målningar med motiv från Mormonernas bok. Inte långt därifrån finns bostaden där Joseph Smith bodde som ung och bredvid den några andra byggnader som skildrar den gemenskap och det hårda arbete som varit signum för Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Elder Fullmer berättar med övertygande inlevelse om Joseph Smiths möten med Gud och Moroni.

Nauvoo i Illinois är änglarnas stora kultplats. Mormonerna vårdar sin historia väl, inte bara byggnaderna är i fint skick, rummen är fyllda av tidstypiska möbler och föremål som gör historien levande. Det stora vita templet på en kulle ovanför samhället ser ut att vakta över byggnaderna nedanför. Att gå runt i dessa är inte bara synliga besök i 1800-tals interiörer. Om så önskas berättar de troende som finns på plats i husen om verksamheterna som pågick.

I Nauvoo verkar 200 av kyrkans medlemmar som frivilliga guider. Önskan om möte har mejlats i förväg. Det blir sällsynt lyckat. Michael Swenson som visar mig runt var i sin ungdom missionär i Sverige och han tyckte så mycket om det att han övertalade sin son att också missionera där. Han talar med värme om sin tid i Umeå dit han först kom och om sina svårigheter med dialekten som mötte honom i Malmö. Han tyckte mycket om Sverige, även om svenskarna inte var särskilt religiösa.

Michael växte upp i Spanish Fork i Utah. Där mötte han sin hustru Nancy Bingham Swenson som också är min guide i Nauvoo. Där bor parets barn och barnbarn som alla är mormoner. Gud, familjen och gemenskapen. Vad än Michael och Nancy talar om är det uppenbart att deras liv är Gud, familjen och en övertygelse om att livet i himlen kommer att bli ännu bättre.

Mer läsning

Annons