Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guide till affärsvärldens galaxer

/
  • Elviskopior och andra kopior kan nog höra hemma i karaokesång. Men i affärsvärlden bör man våga vara sig själv, menar författarna.

Karaoke Kapitalism. Management för människan Jonas Ridderstråle och Kjell A Nordström Bookhouse Publishing

Annons
Näringslivets egen smutsiga lilla hemlighet är att många business-utbildningar, som \"benchmarking\" och \"best practice\" har förvandlat hela affärsvärlden till en grupp med karaokekopierande företag.
Men imitation tar dig aldrig till toppen bara halvvägs, skriver Jonas Ridderstråle och Kjell A Nordström, som till vardags arbetar som lärare på Handelshögskolan i Stockholm, i uppföljaren till sin internationella storsäljare Funky Business. I boken Karaoke Kapitalism - Management för människan presenterar de ett nytt manifest för framgång i kapitalismens värld som är väl värt att läsa och begrunda.
Boken vill visa att det moderna företaget och det moderna livet i grund och botten går ut på att uttrycka sin särart och att vara annorlunda. Författarna uppmanar oss enträget att vägra imitation och våga innovation. I denna värld finns det oändliga individuella valmöjligheter. Men allt har sitt pris. Du kan betala antingen med kapital eller med kompetens.
Vår tids riff är individualismens underbara varierande toner, hävdar de. Boken ifrågasätter både kapitalism à la karaoke och kollektivismen i alla de former och uttryck den tar. Den ifrågasattes i östblocket och muren föll. Den ifrågasattes på IBM och bolaget gick nästan i konkurs, innan ledningen genomförde förändringar. Den ifrågasätts i Japan, vilket har lett till deflation och konjunkturnedgång.
Den rika världen lever och arbetar i ett välfärdssamhälle som ser ut som Ikea har formgett det. Det kommer i platta paket och man får sätta ihop bitarna själv. Makten har flyttats från regeltagarna till regelbrytarna och regelmakarna. Minskat statligt inflytande följs av lägre förtroende för de styrande. För stora mängder människor saknar den politiska processen helt enkelt betydelse.
Det underliga är att i denna tid av mammonmani hotas den för kapitalismens utveckling så viktiga äganderätten i Sverige, (vilket ju märktes under den svenska bankkrisen 1987 1993, när 60 000 skötsamma företagare fick sina krediter uppsagda och blev plundrade av det statliga \"skräpkreditföretagen\" bara för att krisbankerna var på obestånd. Min anmärkning) Kapitalism utan ägande är lite som ett hav utan vatten, påpekar Ridderstråle och Nordström.
I Sverige har vi inte bara övergett kyrkan och staten. Andra institutioner faller också sönder. Vi håller på att lämna fackföreningarna bakom oss. Vi håller på att lämna grannarna bakom oss. Vi håller på att lämna kärnfamiljen bakom oss. Om individerna ska kunna hitta något bortom meningen med livet light och en ökande ensamhet måste de skapa sina egna flockar genom att hitta biografiska bästisar var de än kan finnas. I den rika världen bevittnar vi ett vaktombyte. Från lokala medborgare till globala nomader.
Det onormala är numera det normala. Vi har gett upp idén att bygga ett samhälle som baseras på folkhemstanken. I stället är det djungelns lag som råder. För den enskilda människan har det blivit allt svårare att kombinera överlevnad med att leva ett gott liv.
Otåliga kapital och kompetensinvesterare knuffar in oss i en ångestfylld tidsålder, ett stresssamhälle, en ekorrekonomi. National Mental Health Association uppskattar att 75 90 procent av alla läkarbesök i den moderna världen numera är stressrelaterade.
I Sverige har vi tillgång till omkring 4 000 läkemedel. Över 100 av dessa är avsedda att lindra ångest och stress. Vi har inga riktiga polare men gott om piller. Produktgrupperna Viagra och Prozac ligger båda i försäljningstoppen för läkemedel, men det gör också Astras Losec, den främsta magsårsmedicinen. Enligt författarna verkar sex, sorg och stress vara den nya treenigheten.
Men boken vill också lära oss hur vi framgångsrikt kan konkurrera med kompetens, skapa kapitalism med karaktär, och hur vi bygger upp ett bra liv utan att bränna ut oss. Författarna menar att ett meningsfullt liv handlar om att skapa mening i ögonblicket och att göra det i varje ögonblick.
Kanske vi inte ska fråga oss vad livet kan göra för oss, utan vad vi kan göra för livet för att få tillbaka framtidstron och en riktigt meningsfull tillvaro. Eller som Abraham Lincoln formulerade det: Det är inte åren i ditt liv som räknas. Det är livet i dina år.

Mer läsning

Annons