Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldmedaljörer i musik

/

Sundsvallstjejerna Emma Ahlberg och Lotta Andersson får allt tyngre fiollådor. Där ligger nämligen inte bara fioler, utan också tre medaljer, i brons, silver och guld.

Annons
Emma Ahlberg, 19, och Lotta Andersson, 21, har känt varandra i fem år. De träffades på Tonlägret i Ålsta och har spelat ihop sedan dess. De senaste åren har de spelat upp för Stödestämmans Samspelsmedalj, som man erövrar steg för steg: Brons första året, så silver och guld. Förutsatt att man klarar de kriterier som finns för medaljen, förstås, och som handlar om låtval, teknik, rytm, renhet och - förstås - samspel. Vilket Emma och Lotta alltså gjort.
De har båda spelat fiol länge. Lotta spelade klassisk violin i kulutrskolan, men hittade till folkmsuiken när hon gick Tonlägret första gången 1997.
Sedan var jag fast, säger hon med ett stort leende. Jag spelar bara fokmusik numera. Det är en sådan spelglädje i den musiken och så är det en befrielse att slippa noter. Jag har utvecklat mitt spel mycket mer sedan jag började spela folkmusik.
Emma, som börjae spela fiol när hon var fem, är uppväxt en folkmusicerande familj, men har också spelat klassisk fiol i kulturskolan i alla år och tror hon kommeratt fortsätta med det parallellt med folkmusiken. Men just nu är det mest låtspel som gäller.
Emma och Lotta är också med i folkmusikgruppen Zoot.
Nästa år hägrar Stora Samspelmedaljen, som de får om de i ytterligare tre år erövrar guldmedaljen.

Fotnot Två andra duos tog också hem Samspelsmedaljen i guld i år; Henning Högberg och Catarina Edén på härjedalspipa och Thomas von Wachenfeldt och Erik Henriksson på fiol.

Mer läsning

Annons