Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållnäs - Sundsvalls judiska arv

/

Räddning eller rivning? Debatten om sågverkstidens sommarnöjen i Petersvik går hög. I en liten serie berättar ST kort om några av husen.

Annons

Villa Hållnäs är ett av de äldsta husen i Petersvik. Vid 1880-talets mitt styckade Carsten Jacobsen, träpatron vid Tunadals sågverk, av tomter från den mark han köpt i Petersvik. En av köparna var provinsialläkaren Olle Söderbaum i Sundsvall, som uppkallade sin sommarvilla efter den ort i Uppland där hans far var prost, Hållnäs.

1909 dog Söderbaum och villan såldes då till den judiska Sundsvallssläkten Felländer. Vid förra sekelskiftet hyste Sundsvall en av landets största judiska kolonier, vars lämningar man kan uppleva på GA-kyrkogårdens gamla mosaiska begravningsplats, sannolikt den nordligaste i världen. Moses Felländer var handelsgrossist och ägde också det Felländerska huset vid Kyrkogatan i Stenstan. Han var en drivande kraft inom den judiska församlingen, som under en tid höll gudstjänster i en synagoga vid Nybrogatan. Villa Hållnäs ägs fortfarande av släkten Felländer.

Här ser man fritt ut mot sundet och till villan hör, liksom till Kaptensudden, en stor park. På tomten finns flera småhus bevarade, bland annat isbod och kullstuga. Trädgårdskullorna från Dalarna var ett begrepp hos välbärgade familjer med stora egendomar kring förra sekelskiftet: fattiga dalkullor som vandrade ut i landet och tog tjänst. Där kullorna återkom år efter år byggdes ofta små stugor till dem att bo i, kullstugor, och de utgjorde en pittoresk syn där de arbetade utomhus i sina färggranna bygdedräkter.

Inuti Villa Hållnäs finns bland annat ursprungliga kakelugnar, vackra golv och snickeridetaljer. Om den planerade logistikparken blir verklighet ska ett 50 meter högt lager (motsvarande ett 17-våningshus) byggas där Villa Hållnäs i dag ligger.

Källor: Nils Johan Tjärnlund och Sundsvalls museum

Mer läsning

Annons