Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han gör film i sina barndomskvarter

I natt filmades de sista scenerna i kortfilmen En man i bilen. Det är ett luttrat filmteam som lämnar Sundsvall. — Det har varit krångligt med väder, vind och bilar som ställt till problem, men materialet vi har känns jättebra, säger regissören Jörgen Bergmark, uppvuxen i Sundsvall.

Annons
Vid sjutiden i går kväll lade filmkameran av och den tekniskt ansvarige B-fotografen fick ringa efter experthjälp.
Det blir en lång natt, konstaterade Jörgen Bergmark, medan han intog middagen tillsammans med det övriga teamet på Kungsörnsvägen i Bosvedjan.
En man i bilen handlar om 18-årige Fredrik som söker hjälp hos sin lärare efter att han tillsammans med sina högerextrema kompisar har utfört ett attentat mot en flyktingförläggning. Manuset har skrivits av Johan Bogaeus.
Jag ville inte göra ännu ett relationsdrama. Många produktioner handlar om äktenskap i kris. Den här filmen handlar mer om en intressant moralisk frågeställning. Något som det är värt att ta ställning till, säger Jörgen Bergmark.
Han är uppvuxen i Bosvedjan och lämnade Sundsvall efter gymnasiet. Han har jobbat sig fram i filmbranschen och fascineras av stämningen och gemenskapen som byggs upp under det intensiva arbetet.
Det är väldigt speciellt. Man blir som ett resande sällskap. Men det är ingenting för den som vill kunna planera och ha fasta tider, säger han.
En man i bilen är ett samarbete mellan Film i Västrnorrland, Film i Västerbotten, Svenska filminstitutet och Jörgen Bergmarks eget bolag.

Visas i september
Filmen ska visas på en filmfestival i Umeå i september.
Men jag antar att det blir smygpremiär i Sundsvalls först och att den senare kommer att sändas i SVT.
Många scener spelas in i och utanför en villa på Kungsörnsvägen. Husets ägare Anders Pettersson blev aningen förvånad när han blev uppringd och fick frågan om han kunde tänka sig att låna ut sin och sönernas bostad.
Jag trodde det var någon kompis som skämtade och funderade länge på vem det kunde vara innan jag insåg att det var allvar.
Sedan i torsdags har stora delar av huset tagits i besittning av det 15 man starka gänget.

Uppgörelse
Slutscenen som togs utomhus i går kväll handlar om en uppgörelse mellan Fredrik och hans lärare, spelade av Sverrir Gudnason och Claes Ljungmark.
Det är kul att se hur det går till, men i natt sover jag inte hemma. Jag ska upp tidigt och här lär det inte bli mycket sömn, säger Anders.
Äldste sonen Daniel gör en snabb visit i hemmet för att kolla sin mejl.
Jag har inte sett så mycket av vad de gör, men det blir kul att se filmen sedan när den är klar, säger han.

Mer läsning

Annons