Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Vainikainen viftade hem Dirigentpriset

Den 29-årige organisten Hans Vainikainen utklassade motståndarna i finalen till Svenska Dirigentpriset som avgjordes i Stockholms konserthus på onsdagen.
Vainikainen var den som fick Stockholms Sinfonietta att prestera bäst, menade juryn och gav honom priset på 100 000 kronor.

Annons
I årets final tävlade också Daniel Blendulf och Per Hammarström som fick dela på andra priset. Finalisterna fick bland annat visa vad de kan med taktpinnen i Jacques Iberts korta "Divertissement för orkester". I ett annat tävlingsmoment fick de dirigera mezzosopranen Malena Ernman som framförde arior ur Mozarts operor.
Det var fantastiskt att få stå på scenen med en världsartist som Malena Ernman. Vi gjorde "Habanera" och "Seguidilla" ur Carmen helt orepeterat och ändå vågar hon börja lattja. Hon är så prestigelös och det är väldigt generöst av henne att ställa upp för oss i den här tävlingen, säger Hans Vainikainen.
Han är kyrkomusiker i S:t Thomas kyrka i Vällingby som är känd för sitt rika musikliv. Förra året dirigerade han totalt 90 kyrkokonserter med så skilda orkestrar som Drottningholms barockensemble, Capella Sine Nomine och Södra Bergens Balalajkor.
Så trots att Hans Vainikainen har ett år kvar i dirigentklassen på Kungliga Musikhögskolan är han en relativt erfaren dirigent. Han har en tidigare bakgrund från Adolf Fredriks musikklasser och en organistutbildning.
Över en natt är det plötsligt väldigt många fler som vet vad jag håller på med. Det är det mest fantastiska med det här priset. Prispengarna ska jag använda för att göra något värdefullt för min karriär, säger han.
Han trivs utmärkt med sitt arbete som kyrkomusiker men har naturligtvis en dröm om att få musicera på högsta nivå. Till att börja med ska han dirigera Stockholms Sinfonietta i en konsert i september. Konserten är en del av priset.
Då blir det musik av Mozart. Jag och orkestern fann verkligen varandra när jag efter prisutdelningen fick dirigera Stockholms Sinfonietta i Mozarts symfoni i g-moll.
Att leda en orkester ser han i första hand som ett ömsesidigt givande och tagande.
Jag försöker alltid skapa en avspänd miljö där musikerna känner att de kan ta egna initiativ. Jag behöver impulser från dem så att vi tillsammans kan skapa gedigen musik, säger Hans Vainikainen.
Svenska Dirigentpriset är instiftat av Stockholm Sinfonietta och Öhrlings Pricewaterhouse Coopers i samarbete med Stockholms konserthus. Det delas ut för tredje året i rad.

Mer läsning

Annons