Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heder åt Kjell Lönnå från Norrlands nation

Han har satt Sundsvall och Norrland på kartan. Därmed är Kjell Lönnå värd ett hedersmedlemskap, tycker Norrlands studentnation i Uppsala.

Annons

För snart ett år sedan fick Kjell Lönnå veta att Norrlands Nation utsett honom till hedersledamot. I lördags installerades han vid en ceremoni i Uppsala, i samband med nationens höstbal. Bland annat överlämnades diplom, nationsband att bära över fracken, guldbekransad nationsnål samt förstås nationens sångbok.

– Det var trevligt att få inblick i nationen och det är klart att jag är lite glad och stolt över att Norrlands är den största av nationerna. Den håller till i en fantastisk byggnad, där man ser porträtt av den ena efter den andra viktiga personen i samhället som har varit med, säger Kjell Lönnå.

Kjell Lönnå får diplomet av nationens inspektor, professorn i företagsekonomi Cecilia Pahlberg. I mitten står nationens Förste kurator Gustaf Flodström, som är från Sundsvall och en gång i tiden var med i Kjell Lönnås program Lekande lätt.

I sin motivering skriver nationen bland annat: "Kjell Lönnå har i mer än 60 år varit en aktiv person i Sundsvalls och Sveriges musikliv. Genom sitt körledarskap har han spridit namnet Sundsvall till världens alla hörn och därmed satt Sundsvall och Norrland på kartan. Genom sina gärningar har Kjell verkat för att Medelpad och i förlängningen Norrland har kunnat utvecklas som ett musikaliskt centrum i Sverige". Dessutom tillägger den att hans måleri också förskönar många hem.

Trots alla utmärkelser Kjell Lönnå fått genom åren är detta den första som kommer från akademiskt håll, vilket är extra roligt, tycker han. Det kändes högtidligt att vara med om de akademiska ritualerna, som också innehöll en särskild present till honom.

– Plötsligt kom det in en manskör av studenter och sjöng, riktigt bra. Senare sjöng också nationens blandade kör, ett 30-tal sångare, mycket fint.

Inte oväntat har nationen nu bett sin nya hedersmedlem, utifrån den specialkompetens han har, att leda kören i någon konsert framöver.

Vid höstbalen instaällerades också författaren Åsa Larsson som hedersledamot.

Annons