Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska leda vägen till att bli bäst i Sverige 2025

/
  • Eva Carron är spindeln i nätet på Västernorrlands marsch mot Sveriges bästa länsmuseum 2025.

Sveriges bästa länsmuseum 2025.
Det är ingen fjuttig ambition som Västernorrland sätter upp.
Eva Carron har uppdraget att fixa den blågula ledartröjan.

Annons

– Det är mitt jobb att dra processerna. Men det är inte jag ensam, utan det är organisationen tillsammans som ska åstadkomma Sveriges bästa länsmuseum, förklarar hon.

Läs också: "Vi ska bli landets bästa länsmuseum"

Närmast kommer Eva Carron från länsstyrelsen där hon har jobbat i tolv år, senast som verksamhetschef och biträdande länsråd.

Innan dess undervisade hon i kulturgeografi på Mittuniversitetet, var kyrkoantikvarie i Härnösands stift och utredde bland annat nedläggningen av T3 i Sollefteå som egen konsult.

För snart tjugo år sedan var hon konservator i några år just på länsmuseet. Nu återvänder hon och ska som verksamhetsutvecklare leda vägen till att bli bäst.

– Det finns inget mått på vad det innebär. Besökssiffrorna är förstås en sak. Men det handlar också om kvalitet, att vi finns till för fler människor, som mötesplats, brett i länet, att vi har samhällsrelevans och ökar integrationen.

"Bäst" kan även betyda en utmärkelse av något slag. Här kan måhända länsmuseets nya chef Robert Olsson inspirera. I förra jobbet hade han del i att Marinmuseum i Karlskrona blev årets museum 2015.

Eva Carron spanar efter fler föredömen.

– Vi ska inte uppfinna något hjul igen. Vi vet att man har jobbat bra på länsmuseet i Kalmar till exempel. Vi har för avsikt att samverka med dem.

– Lyckas vi modernisera oss på rätt sätt här i länet – ihop med andra kulturinstitutioner – så sätter vi Västernorrland på kartan. Vi vill ligga tidigt i den resan. Vi vill vara med.

Bäst om tio år alltså. Frågan är om Eva Carron är kvar då.

– Är jag kvar här efter tio år kanske jag har misslyckats. Utveckling ska organisationen jobba med alltid, systematiskt, kommenterar hon.

Läs mer: Länsmuseets drönare håller koll från ovan

Mer läsning

Annons