Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Horace Engdahl: Öppenheten måste ha en gräns

– Det är en fullständig fantasi att ha en akademi där omvärlden ska kunna stå och titta in. Det säger akademiledamoten och före detta ständige sekreteraren Horace Engdahl i "Nordegren och Epstein" i Sveriges Radio P1.

Annons
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT Horace Engdahl ger sin syn på krisen i Svenska Akademien i Sveriges radio P1:s

Det har stormat – och stormar fortfarande – kring Svenska Akademien. På frågan om vad som är den största anledningen till krisen anser Horace Engdahl att det handlar om dålig krishantering kring den situation som uppstod när Dagens Nyheter publicerade sin artikel om den så kallade kulturprofilen.

Hans vänskap med den anklagade har uppmärksammats, men själv säger Engdahl att hans handlande i Akademien aldrig har styrts av vänskap "utan av tanken på att påföljder måste vara proportionerliga till förseelser".

Om kulturprofilens beteende säger akademiledamoten:

– Att uppvakta kvinnor är inte olagligt och inte alltid impopulärt. Jag har aldrig sett denne person göra sig skyldig till något kränkande eller våldsamt. Det har jag aldrig bevittnat, och aldrig heller misstänkt honom för.

Fortsatt Danius-kritisk

Röster har även höjts om en ökad transparens i Svenska Akademien, men den måste ha en gräns tycker Horace Engdahl.

– Det är en fullständig fantasi att ha en akademi där omvärlden ska kunna stå och titta in på vad vi säger och gör. Förutsättningen för vår arbetsgemenskap är att det som yttras där blir kvar innanför dörrarna, säger han i radioprogrammet.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT  Horace Engdahl var inte nådig i sin kritik av Sara Danius arbete som ständig sekreterare för Svenska Akademien, men han backar inte.

Angående texten i Expressen där han anklagar Sara Danius för att vara Akademiens sämsta ständiga sekreterare sedan 1786 säger han att han var väldigt upprörd när han skrev den – men han står fast vid kritiken om Danius ledarskap.

Nu pågår arbetet med att skriva om stadgarna från 1786 så att det blir möjligt att frivilligt lämna Akademien, men ingen ska kunna tvingas ut, säger Engdahl.

– Vi kommer att blockera möjligheten att utifrån göra påtryckningar mot akademiledamöter och tvinga dem att avgå genom olika former av kampanjer eller upprop. Så får den regeln inte fungera, säger han i intervjun.

"Hjärnsläpp"

Hundratals forskare protesterade i ett upprop mot Akademien. Men Horace Engdahl viftar bort kritiken som "suddig" och "ohederligt insinuant".

– För en gångs skull passar verkligen termen "hjärnsläpp" och det är rejält med hjärnor det handlar om, man kunde verkligen höra dunsen, säger han i "Nordegren och Epstein".

Nu vädjar han trots allt om att de avhoppade ledamöterna ska återvända till Akademien och på frågan om vad han är beredd att göra för att man åter ska kunna samarbeta och bli vänner igen inom Akademien svarar han:

– Jag är beredd att göra vad som helst för jag tycker att det här är så ofattbart tråkigt.

Så vad är receptet på den lösning han hoppas på? Tid. Och försiktighet.

– Vi får undvika provokationer och kanske också vara noga med att inte tala för mycket om Akademiens inre verksamhet med medierna och människor utanför.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

Björn Berglund/TT

Matilda Kvarnström Lantz/TT 

Mer läsning

Annons