Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor och allvar i Movikens hamn

/
  • Jennifer Hawkins

Annons
Konst i hamn
Konstnärsgruppen Näcken
Movikens hamn
18 juni - 14 augusti

Vad är det för konstiga knotor på träden? Har verkligen en bisvärm slagit sig till ro under grenen?
Bara några hundra meter från Movikens masugn, där modern konst visas i industrimiljö, ligger den gamla hamnen med vacker sjöutsikt, våtmarker och en och annan åldrande skuta.
Vägen runt Dellensjöarna har i år ersatts av Movikens hamn som utställningslokal verk av konstnärsgruppen Näcken med gäster. Sammanlagt representeras 11 konstnärer i hamnen som därmed blivit en konstpark: en väl vald miljö där en betraktare ofta överraskas av inslag som på intet sätt stör omgivningen utan listigt utnyttjar den för effekter, ofta åt humorhållet men med en allvarligare underton.
I ett stort träd hänger en klassisk Nalle-Puh-bisvärm. Tror man. Sedan kommer man på att sådär ser bisvärmar bara ut i tecknade serier. Det man just fått syn på är Jennifer Hawkins luriga och uppstudsiga "Svärm",som berättar att serieteckningar ofta är verkligare för oss än verkligheten numera.
De vita klossarna, generöst utplacerade på trädstammar, är Kristina Lönnberg Samuelssons "Saprofyt". Saprofyter lever på värdorganismen utan att döda den och de här små lådorna ser också ytterst fridfulla ut. Kanske skulle de kunna vara diskreta och naturligt förekommande omkopplingsstationer för en framtida generations minimobiltelefoni?
Ann Envalls "Stegen har stannat i tiden" visar en sänka med massor av vita skor, övergivna av sina ägare till synes mitt i stegen. Var är människorna? Här drar dödstanken ett stilla andetag mitt i den på ytan komiska scenen.
Mitt i ett litet kärr tycks några harar leka klätterlekar på stänger ovanför ett pålverk. I kikaren som Johan Ask erbjuder i verket "Ovan" får djuren något ömsint över sig. Är de räddharar? Rymmer de, som i Den långa flykten? Är pålverket under dem en dödsfälla eller bara en lekplats?
Hamnen är ett gott exempel på hur ett naturområde kan lyftas av konst, som inte dominerar utan leker med mijön, framhäver den och ställer några stilla frågor men i övrigt låter naturen vara. Och den betraktare som helt vill koncentrera sig på konsten bör skruda sig i oömma skor och långbyxor. Natur är natur och det är inget konstigt med det.

Mer läsning

Annons