Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur hittar man det äkta livet i en konstgjord miljö

Annons
Fredrik Lindström
Jag är en sån som bara vill ligga med dej
Wahlström & Widstrand

Man kan tycka att vi borde vara lyckliga allihop. Sådär jobbigt Lillbabslyckliga. För vi har ju färg-tv, fräscha lägenheter med inredningar från Ikea, pengar som räcker till både mat och resor. Vad kan saknas oss? Vi tycks inte direkt njuta av levnadsstandarden. Men märkligt nog är det just MER av det vi redan har som vi tror är lösningen. Mer cash. En 4:a istället för en 2:a. Nyare bil. Större widescreen-tv. Typ.
Hur lever vi egentligen och vad är det vi egentligen drömmer om? Det är någonstans i de här frågorna Fredrik Lindström går in med sina dikter och korta texter i sin andra skönlitterära bok: "Jag är en sån som bara vill ligga med dej".
Det finns en del likheter med Ulf Lundells dikter i Lindströms sätt att skriva. Tonfallet ligger närmare prosan än lyriken. Det är ofta de vardagliga miljöerna och situationerna som läggs under luppen. Lindström använder gärna sin humor. Han har sinne för ironi. Och det är just balanserandet på den tunna linjen mellan allvar och ironi, som när det fungerar, ger texterna en mångtydlighet.
Lindström slår hål på reklambudskapen om att det riktiga livet finns i konsumtionen, bakom nästa inköp, nästa förhållande. Ibland anas en pessimism under den humoristiska ytan. En modern människa är inte längre så autentisk att hon kan ta reda på hur hon egentligen vill leva.
Ibland blir Lindström för pratig. Går runt istället för rakt på. Men det finns ändå något där som gör att jag vill läsa vidare. En nyfikenhet och ett vacklande, där bristen på svar är en styrka och inte en svaghet. Bäst tycker jag om de lite längre texterna. Det verkar vara ett format som passar Lindström bätttre.
Boken är illustrerad med fotografier som blir talande i kombination med texterna. Så till exempel ett byxskrynkligt bankomatkvitto där man kan urskilja skivinköp och ett restaurangbesök på Gondolen. Och så frågorna: Lever du fel liv? Funderar du på att byta? Tydligare än så kan knappast vårt liv som konsumenter illustreras. Bankomatkvitton har blivit den moderna människans dagbok.
Vissa rader hänger kvar när jag slår igen boken. Från "Vår dagliga påminnelse" inte minst.

Det är så nära att
vi bara bara ger upp
och nöjer oss med för lite,
att vi glömmer drömmarna
om det riktiga livet /.../

Kanske är just det vi borde göra? Åtminstone om drömmarna är hämtade från reklam eller tv-serier. Problemet är väl bara hur vi ska veta om de är det eller inte. Kan inte någon ringa "Dr Phil" och fråga?

Mer läsning

Annons