Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur underbart är det inte att såsa?

/

Passa på att erövra hängmattans gränsland... prasslet av papperstidningar... böcker du genast kan glömma... Peter Bryngelsson slår ett slag för slummern.

Annons

Nu i semestertider staplar sig de sommarspecifika skyldigheterna.

De som hör till ledigheten.

I tanken bör du redan ha bockat av sådant som varje ansvarstagande och framgångsrik semesterfirare måste fylla kalendern med. Det är var och ens plikt att fira ledigheten med nyttiga och inspirerande sysselsättningar för att så att säga fylla på batterierna. Här duger det inte att sova bort soldagar eller gråvädersveckor utan nu måste man notera saker på bör-göra-listan. Du kan inte bara lite vilset åka till vilken badsjö som helst utan det måste vara en aldrig förr upplevd unik strand som går att ta bilder på och lägga upp på facebooksidan. Inte bara lite planlöst driva runt med familjen på ­någon obemärkt affärsgata utan du måste målmedvetet shoppa i de boutiqer som ­höjer ditt marknadsvärde och utrustar dig med attribut som boostar upp ditt eget ­varumärke. Allt du gör på semestern bör ­vara del av den genomtänkta plan som alla måste ha gjort för att förverkliga sina personliga framtidsmål.

Den helt ambiotionslöse utnyttjar istället semestern till att ligga kvar i sängen, dricka en kopp kallt kaffe till, bläddra förstrött i gårdagens tidning, somna om och yrvaket vakna upp fram emot lunch och sedan, ja somna om en gång till och drömma sig bort, falla ner genom lager av sömn och sväva ­genom olika drömvärldar.

Och detta visar sig vid närmare efterforskning vara det nyttigaste och mest kreativa man kan företa sig. Enligt forskaren Brian Tracey bör du för att uppnå maximal effekt i ditt liv helst gå och lägga dig och sova. Men inte koma-sova utan helst bör man sväva så länge som möjligt i tillståndet mellan sömn och vakenhet vilket kallas hypnologi. Professorerna Harvey och Loomis var de första som på 1930-talet aktivt studerade sömnen som fenomen och nu finns i alla världsdelar speciella sömnforskningscentra.

Hypnologi är den fas precis innan du är helt vaken eller strax innan du somnar då dina tankar driver runt i hjärnan utan mål och mening som den värsta dagdrivare och just där i planlösheten kan du både komma på lösningar på akuta problem, uppleva transcendentala sinneserfarenheter eller bara slippa undan vardagsproblem. En del människor får panikkänslor precis i detta ögonblick vilket ofta leder till svår sömnlöshet och dessa intryck av att sängen eller kroppen glider iväg har ofta att göra med att man under det hypnologiska tillståndet helt eller delvis tappar kontrollen. Ljud, synintryck, lukt, smak eller känsel kan ofta i detta stadium förnimmas med ny intensitet eller från en annan position och de som längtar efter sinnesutvidgande erfarenheter kan ofta likna det hypnologiska med de effekter på sinnet som LSD eller hasch kan ge. Det finns naturligtvis akademisk forskning på detta, till och med på svenska universitet men jag ska inte trötta dig med en massa fakta utan bara konstatera nyttig­heten av hypnologi vilande på den egna ­gedigna erfarenheten av såsandet som ­effektiv metod för att fylla på förrådet av ­inspiration.

För den som också under semestern längtar efter en privat sfär även om man inte längtar bort från den familj man lever i erbjuder också insomnandet en sådan tillflyktsort ­eftersom detta tillstånd i stort sett är omöjligt att dela med någon annan. För att till slut somna in måste man vända sig inåt sig själv och bara vara till för sin egen upplevelse. Även om man i decennier somnat bredvid en och samma person erbjuder insomnandet ändå en privat sfär där du är ensam utan att vara isolerad. När du vaknar igen morgonen efter är du under den första ­sekunden åter som ett oskrivet blad innan hela nätverket av sociala och kulturella konstruktioner åter intar sina respektive platser i ditt medvetande och du är åter en ­social varelse inordnad i en flock med specifik plats och definierad roll.

Om man ofta hyser tankar av dåligt samvete för att man ­inte är aktiv och kreativ nog erbjuder såsandet också stora möjligheter och enligt min egen erfarenhet kan man ­använda sig av kreativitet ­under halvsovandet genom att medvetet så att säga smyga med sig listor på olösta problem in i ­insomnandet. Det vi talar om är ju verkligen ett gränsland så det är både möjligt att i viss mån styra tankarna samtidigt som de svävar fritt lite hur som helst. En aktiv och nyttig semester skulle således kunna ägnas åt stora mängder halvdvala.

Jag föreslår hängmattan som plats för den hypnologiska sysslan eftersom den också befinner sig i ett gränsland. Den är inte en riktig säng, svävar mellan mark och himmel, gungar lite lojt fram och tillbaka och är ofta placerad utomhus och ändå inom hemmets ytterdomäner. Papperstidningen ­inbjuder också mest slummerpotential ­genom sitt sövande prasslande i vinden, långa förutsägbara artiklar av Guillou eller G.W Persson, lätta att glömma bort, låta tanken driva och vips så glider tidningen sakta över hängmattekanten och lägger sig till vila i gräsmattan medan ögonen flimrar, ögonlocken tungt sluter sig och så är du på väg på en alldeles gratis semesterresa och samtidigt bearbetar du gångna och framtida problem tillsammans med John Blund.

Mer läsning

Annons