Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I varje svar finns nya frågor

Annons
Henning Mankell
Kennedys hjärna
Leopard

Frågetecknen är många i Henning Mankells Kennedys hjärna. Det är en spännande bok, men ingen kriminalroman, även om den handlar om en mor, som söker orsaken till sin sons död. Den går att läsa som en spänningsroman, men så är den bara till den yttre formen. Mankell borrar djupare. Det är en politisk och livsfilosofisk roman. Man ska inte nöja sig med de svar man får. Varje svar döljer en ny fråga.
När arkeologen Louise återvänder från utgrävningar i Grekland till sin son Henriks lägenhet i Stockholm finner hon honom död. Självmord säger polisen, men det accepterar hon inte.
Hennes sökande efter vad som skett, och sker, äger rum på flera plan. Dels vill hon veta vad som hänt sonen. Dels upptäcker hon att hon inte kände sin son så väl som hon trodde att hon gjorde. Hon blir indragen i ett spel som mörka krafter styr.
Louise tvivlar hela tiden på de svar, eller antydningar till svar, hon får. Hon upptäcker att sonen sökt svaren på stora frågor. Men vem var han och vilken roll spelade han?
Precis som i sin yrkesroll som arkeolog får Louise foga skärva till skärva, lägga ett pussel där bitarna inte passar i den tänkta lösningen. Hennes son har dolt en stor del av sitt liv för henne. Han har levt ett dubbelliv. Och vad det än är han funnit så tycks ändå bara nya frågor dyka upp. Han har lämnat kryptiska spår efter sig.
I centrum finns AIDS-katastrofen. Mankell snuddar vid frågorna om epidemins uppkomst. Var den skapad avsiktligt? \"Men att ett virus som är så skickligt på att dölja sig, gömma sig, manipulera sig själv och ständigt dyka upp i nya skepnader, inte har haft förlossningshjälp det vägrar jag tro på.\" Så säger Nuno da Silva, utgivare av en faxad dagstidning i Maputo. Och är inte jakten på botemedel mot AIDS minst lika cyniskt brutal? Bakom välgörenhetens och idealismens fagra anlete döljer sig den värsta form av cynism.
Mankell använder sig av deckargenrens grepp, skott i mörker, gestalter som bara anas i skuggorna och mystiska sammanträffanden. Men detta är nedtonat. Viktigare är de stora frågor och sammanhang som Mankell skildrar. Som västs vita nedlåtande syn på Afrika och afrikaner. I en mindre brutal form finns en omedveten rasism som sitter djupt. Louise avslöjas gång på gång.
I en råare form har den förvandlat Afrika till ett medicinskt experimentfält i kolonial anda. Européerna \"vet allt om hur afrikanerna dör men nästan ingenting om hur de lever\".
Henning Mankell skriver i vrede. Men det är en behärskad och reflekterande vrede som gör Kennedys hjärna till en effektiv politisk thriller om en oerhörd mänsklig tragedi.

Mer läsning

Annons