Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Import och export (av Gud)

Annons
"Importerar God." Meddelandet om den gudomliga importen i iTunes gäller John Lennons version. "God is a concept by which we mesure our pain", sjunger han. Jag instämmer. Det måste vara jobbigt att sköta alla viktiga samtal om livet, kärleken, ondskan och döden med en fiktiv gubbe som svävar i det blå. Det värsta är att de troende söker sanktioner för sina onda handlingar genom hänvisningar till en fiktiv person.
Jag tycker man ska respektera de som tror på Gud. På samma sätt som man bör respektera folk som spelar kort, samlar på serietidningar och plockar svamp. Tolerans och respekt för människor som har annan tro, andra åsikter och andra intressen än vad man själv har borde vara grundläggande för mänskligt umgänge. Vi som inte tror på någon Gud och som läser Bibeln och Koranen som vi läser andra sagor bör respektera de som tror.
De som tror bör respektera de som inte gör det. Många troende gör inte det. Varje gång jag skriver om de mord troende utför med hänvisningar till Gud så skriver troende till mig eller tidningen och klagar. De tycker inte att ogudaktiga journalister som Tomas Polvall ska få skriva som han gör. De är upprörda över att mina ogudaktiga ord inte bara tolereras utan även trycks.
Gud har, hävdar de troende, inget med ondska att göra. Klart det har. Man behöver inte läsa länge i Bibeln, Koranen eller andra religiösa skrifter för att se ondskans och hatets framträdande plats i religionen.
Jo, jag läser både Bibeln och Koranen. Jag går i kyrkor och har besökt moskéer där de troende ber och lyssnar till hatfulla budskap om de ogudaktiga.
Många troende hatar de som inte tror på Gud på samma sätt som de själva tror. Och många troende hatar personer som i likhet med mig inte tror att Gud existerar. Samtidigt som religiösa ledare som Bush och Bin Laden hävdar sin rätt att döda i Guds namn påstår de att Gud är god, kärleksfull och allsmäktig.
39 sekunder tar det att importera Gud i Lennons version i den iTunes som finns i min dator. Tänk om Gud kunde exporteras lika snabbt till en plats där det inte finns människor som kan förledas till att tro på en Gud som sanktionerar mord.

Mer läsning

Annons