Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iransk kulturpolitiker arresterad – för att ungdomar dansade

Annons

Att dansa offentligt är strikt förbjudet i Iran. En lag kulturdepartementet i den religiösa staden Mashhad fick erfara den hårda vägen efter att en video på dansande ungdomar i staden spridits på internet.

En kulturpolitiker i den konservativa staden Mashhad, Iran, har gripits till följd av att ungdomar dansat offentligt. Arkivbild. Vahid Salemi/AP

"Chefen för kulturdepartementet och islamisk vägledning i Mashhad greps för att ha underminerat allmän anständighet och vanvördat lagen", citerar nyhetsbyrån Mizan Online ett uttalande från åklagarmyndigheten.

Videon, som delades på sociala medier, är filmad från en konsert på ett köpcentrum under tisdagen. En artist uppträdde inför en stor publik – och ska enligt köpcentrets talesperson, Mohsen Afshar, haft "officiellt tillstånd att uppträda".

Till köpcentrets försvar poängterar Mohsen Afshar att denna typ av konsert arrangeras månatligen, och kan locka till sig mellan 10 000 och 12 000 personer – varav "en del individer med beteenden som strider mot iranska normer".

TT

Mer läsning

Annons