Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jabba The Hutt som konstverk

Konstnären Marcus Racic verk lär få "Stjärnornas krig"-fans att jubla. Nu ska rymdskurken visas på Sci-Fi World i Stockholm.

Annons

Jabba The Hutt mäter två meter från marken och är fyra meter lång med sin svans. Han ser ut som en stor grotesk blandning av en padda och Chesirekatten i ”Alice i underlandet”. Jabba The Hutt är minst sagt främmande i den rödmålade västmanländska lada där han nu huserar.

Jabba The Hutt tillsammans med sin skapare Marcus Racic.

– Han är i naturlig storlek, rent av någon procent större än i filmerna. Det är den enda Jabba The Hutt-skulpturen i Sverige som är så stor, säger konstnären Marcus Racic som under de senaste sex veckorna gett form åt den ökände rymdgangstern.

Hans Jabba The Hutt ska visas på Science Fiction-mässan Sci-Fi World i Stockholm i december. Därefter kommer den att ställas ut på Tekniska museet. Skulpturen är så unik att Marcus Racic håller den gömd tills vidare.

Jabba The Hutt gav sig till känna för universum när han dök upp på filmduken 1983 i ”Jedins återkomst”, den tredje filmen i sviten ”Stjärnornas krig” (”Star Wars”). Men redan då var han vida omtalad i de föregående filmerna.

Jabba The Hutt är en hänsynslös intergalaktisk pirat och gangsterboss som ägnar sig åt smuggling, mord, tortyr och slavhandel. Han är så ondskefull att han inte drar sig inte för att äta upp mindre varelser levande. Till slut går han själv ett grymt öde till mötes.

Marcus Racic har fått uppdraget att skapa skulpturen av ett företag i Stockholm. Den kommer att visas upp tillsammans med flera av de andra figurerna från Stjärnornas krig-filmerna under Sci-Fi World. Nu jobbar han med att få till detaljer, som rynkor, och sedan ska Jabba The Hutt målas.

Jabba The Hutt i två olika storlekar.

– Skulpturen är i huvudsak gjord i frigolit och ögonen har jag gjort genom att smälta plast. Till mässan kommer han också att få en mekanisk rörlig tunga, säger Marcus Racic.

I vanliga fall arbetar Marcus Racic med attributmakeri och dekormålning. Han jobbar mycket med att restaurera gamla interiörer, men också med att skapa kulisser, figurer och kostymer till event och både reklam- och spelfilmer.

Nu senast har han arbetat med att göra miljöer i den senaste Johan Falk-filmen. Men han har också skapat en jättelik minotaur-dräkt, troll och den olycklige Gollum i Tolkiens berättelser om ”Härskarringen”.

Mer läsning

Annons