Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kan inte ta semester om jag inte är bortrest och fullt upptagen"

/

KAN DU TA SEMESTER: Går det att ta semester som kulturutövare? Vi har ställt frågan om det går att koppla bort kreativiteten. I dag: Poeten Helene Rådberg.

Annons

Poeten Helene Rådberg från Sandviken har skrivit flera diktsamlingar, senast "Det gula rummets små terapistycken" från 2008, och fick 2016 Jan Fridegård-priset. Hon har bakgrund inom vården och arbetar i dag vid sidan av skrivandet som folkhögskolelärare.

Kan du ta semester från skrivandet?

– Jag kan inte ta semester om jag inte är bortrest och fullt upptagen (men knappast då heller) Jag använder hela tiden anteckningsbok för att kasta ner tankar som jag ofta glömmer och hittar långt senare! Som anteckningarna från en stor Anselm Kiefer-utställning som nu, många år senare, letar sig in i det jag skriver. Jag blir ofta överrumplad och förvånad då fragment sedan lång tid tillbaka helt plötsligt är så aktuella i mitt skrivande! Men det är väl just skrivandets process ...

Behöver inte fantasin vila ibland?

– Jag har verkligen tänkt på det där ordet fantasi. Har fantasin med mitt skrivande att göra? Ja, det har det förstås på en nivå! Det vill säga utan röran i huvudet skulle ingen text bli till! Den där röran som gör att tankar måste ut på papper för att jag ska ha en chans att se vad som rör sig i huvudet och i kroppen förstås eftersom massor av språk sitter bundet i kroppen. Och det är en växelverkan som inte bryr sig om vila eller ledighet. Jag skriver inte planerat och vet ofta inte på förhand vad jag ska skriva! Skrivandet är snarare ett begär efter att förstå mig själv, mitt liv, den tid jag lever i och har levt i. Den sortens fantasi vilar inte!

Är det ett pris man i ett skapande yrke får betala – att hjärnan inte fattar konceptet semester?

– Alla år jag arbetade inom vård och omsorg var jag så trött efter arbetsåret att semestern var en kroppslig återhämtning som knappt räckte för att en ska vara något så när utvilad när den var över. Det är det koncept semester jag mest har funnits i. Nu när jag arbetar som skrivarlärare har semester blivit synonymt med mer tid till mitt eget skrivande. Så min hjärna förstår mycket väl konceptet semester och de olika behoven av semester.

Mer läsning

Annons