Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skriver varje dag jag kan"

/

KAN DU TA SEMESTER? Går det att ta semester som kulturutövare? Vi har ställt frågan om det går att koppla bort kreativiteten. I dag: Deckarförfattaren Jonas Moström.

Annons

Jonas Moström är författaren bakom Mittmediatidningarnas sommarföljetong "Dominodöden". Han har rötter i Bräcke och har skrivit en serie deckare om Sundsvallspolisen Johan Axberg. Nyligen introducerade han en ny huvudperson, psykiatrikern Nathalie Svensson, som löser mordfall tillsammans med Johan Axberg i både "Dominodöden" och årets bok "Midnattsflickor".

Kan du ta ledigt från skrivandet?

– Nej, jag arbetar på semestern och skriver varje dag som jag kan skriva. Jag arbetar ju deltid som läkare på en vårdcentral och när jag gör heldagar där hinner jag inte skriva alls. Så att skriva alla andra dagar är en förutsättning för att jag ska kunna ge ut en bok om året.

Men behöver inte hjärnan vila?

– Att skriva är en blandning av arbete och fritid för mig och jag blir faktiskt mer stressad när jag inte skriver. En dag är inte komplett om jag inte har skrivit något. Men det blir ett par timmar, efter det tar jag ledigt och då kopplar jag bort mina berättelser helt.

Varifrån får du dina idéer?

– Det ena ger ju det andra när det gäller idéer. När jag arbetar som läkare tänker jag bara på det, men i övrigt dyker det upp idéer om allt möjligt och ibland berör de böckerna.

Är det spontana idéer eller disciplinerat arbete som utgör stommen i dina böcker?

– När jag hittar på en ny bok sätter jag mig ner och drar strukturerat upp intrigen. Sedan kommer idéer allt eftersom. Det bästa är nog en kombination av medvetet och omedvetet skapande.

Mer läsning

Annons