Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande Norrdans skildras i bild

/
  • Norrdans nya bok är en fest för ögat.


Norrdans fyller 20 och firar med premiär, födelsedagskalas – och en ny bok.
– Vi vill vara den rosa marängen med en liten chili i, summerar danschef Mira Helenius Martinsson.

Annons

Hon syftar på den nisch som Norrdans mutat in och hållit fast vid under alla år – dans som kroppens poesi, rörelse som uttryck, en konstart som öppnar dörrar in mot existensens gåta.

När den moderna dansen sökt sig vidare mot teatrala uttryck och konceptuell konst – med föreställningar som kan innehålla både tal, agerande och installationer – har Norrdans behållit sin inriktning.

– Vi har fått kritik för det, att vi inte hänger med i utvecklingen, säger Mira Helenius Martinsson.

– Men jag tycker att andra gör det nya, det samhällskritiska och normbrytande, så bra. Dansen omdefinieras hela tiden, det har hänt jättemycket bara under min tid på Norrdans. Kanske kan man kalla oss gammelmodiga; vill vara den där rosa marängen med lite skärpa i mitten, rörelsekonst som erbjuder insikt i våra liv som mänskliga varelser. Vad kroppen uttrycker kan inte översättas till ord.

Under 20 års tid har Norrdansarna dansat över hela länet och mer därtill, med bas på Fyren i Härnösand. De senaste åtta åren har Mira Helenius Martinsson vart chef.

– Mitt uppdrag här i Norrland är att erbjuda kvalitativ dans i internationell klass. Folk ska inte behöva åka till Paris, Bryssel eller Rotterdam; vi tar dessa förställningar till en teater nära dig.

Samtidigt får Norrdans tampas med ständiga neddragningar.

– Vi har optimerat år efter år, samtidigt som målet måste vara att åskådarna inte får känna av det. Inte heller dansarna som kommer till oss ska behöva känna av det. Vi har inte råd att ta in tonsättare, scenografer, dramaturger, kostymskapare. Man får fråga sig – håller det fortfarande? Är det respektfullt mot publiken?

När MIra Helenius Martinsson började var antalet dansare åtta – lika många som i dag.

– Vi har sparat på andra sätt. Men det påverkar oss helt klart; Mats Ek har gett oss verk – men vi har inte kunnat uppföra dem eftersom vår ensemble är för liten.

Svaret på Mira Helenius Martinssons frågor måste ändå bli tveklöst ja. Den nya boken, med foton bland annat Bengt Wanselius, Lia Jacobi och Carl Thorborg, är en fest för ögat. 54 koreografier, presenterade mellan 2006 och 2015, ryms mellan pärmarna; det är skirt och vackert, rått och fysiskt, avklätt och påklätt, poetiskt och prosaiskt.

Boken presenteras i samband med premiären av Lille Prinsen, lördag 3 oktober i Sundsvall. Den kommer också att finnas på föreställningarna i Härnösand, den 8 och 10 oktober.

– Den 10 blir som en födelsedagsfest med filmvisning, tal, bakelser, loungejazz och en flashmob. Vi hoppas att många kommer; intäkterna från boken går oavkortat till Rädda Barnen. Vårt mål är att spräcka 100 000-kronorsvallen.

Mer läsning

Annons