Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande Sofiero i festskrud

Den 15 juni 1905 gifte sig kronprins Gustaf Adolf med den engelska prinsessan Margareta, barnbarn till drottning Viktoria. Båda var bara 23 år gamla.
Till bröllopspresenterna hörde, som allom bekant, Sofiero, Oskar I:s sommarslott vid Öresund med tillhörande, milt talat, förvildade park.

Annons
Själva slottet var en oskariansk men ganska vanskött "dröm" i tegel med tinnar och torn och med en inredning som helt och fullt levde upp till den viktorianska erans heminredningsideal med mörka väggar, murriga äkta mattor, tunga sittmöbler klädda med mörkröd sammet, piedestaler och palmer. Det var, kort sagt, hiskeligt fult i varje fall i ögonen på den unga kronprinsessan. Men det var också en utmaning som hette duga.
Tiden innan kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta övertog slottet framstår mest som ett preludium. Först med deras ankomst börjar Sofiero leva och det är det jubileet vill markera.
Det sägs att prinsessan brast i gråt då hon såg all fulhet, men hon hämtade sig snart, kavlade upp ärmarna och satte igång med herkulesarbetet att förvandla den viktorianska högborgen till ett ljust och luftigt sommarslott.
För att ge besökarna ett hum om det arbete hon uträttade har man med hjälp av brev, dagböcker, arkiv och inte minst genom inlån från den vittförgrenade familjen Bernadotte i detalj lyckats rekonstruera dels den oskarianska inredningen i trappan upp till övervåningen och en av de dystra salongerna, dels ett par av de rum hon nyinredde med ljusa tapeter, lätta chinzklädda möbler, vita gardiner och mängder av blommor.
Margareta-utställningen på slottet, som med stor lyhördhet och känsla för tidsstämningar och detaljer skapats av Annika Anderberg Boman, illustrerar också hennes passion för fotografering flera av hennes trädgårdsbilder återfinns även på olika håll i parken och inte minst för trädgårdskonst. Parallellt visas också ett par fotoutställningar med minnen från slottets och i viss mån trädgårdens historia och från besök av alla de celebriteter som under åren gästat Sofiero.
Kronprinsessan Margaretas ande svävar också över parken och blomsterträdgårdarna. Att det var hon som var den drivande kraften också inom detta område är ställt utom all tvekan. Hennes barndomshem, slottet Bagshot Park i södra England, var berömt för sina trädgårdar och sina rhododendron och det var härifrån de första rhododendronbuskarna hämtades 1907.
Margaretas entusiasm smittade av sig på Gustaf Adolf och tillsammans drog de upp riktlinjerna för såväl rhododendronplanteringarna i ravinen ner mot Öresund som blomsterträdgårdarna som grupperar sig runt Vin- och Melonhusen i den oskarianska köksträdgården. Rhododendronen väckte hos Gustaf Adolf en livslång kärlek, vilken med stor skönhet och poesi återberättas i Orangeriets utställning "Kungen och rosenträdet" (från grekiskans Rhodos=ros + dendron=träd).
Margareta i sin tur var tveklöst en stor trädgårdsdesigner som förvaltade arvet efter den engelska trädgårdskonstens grand old lady: Gertrude Jekyll. I dennas anda planerade hon i detalj den långa murrabatten och den 1996 rekonstruerade "blomstergatan".
Mycket tack vare stadsträdgårdsmästaren Ole Andersson fortsätter blomsterträdgårdarna att växa och utvecklas i enighet med hennes trädgårdsestetik. Nytt för i år är dels att de stora dahliasängarna fått mjukare former, dels anläggandet av jubileumsträdgården "Margaret´s Garden" som med spegeldamm och blomsterbäddar skapats av den engelska landskapsarkitekten Brita von Schoenaich. Ännu ligger den i träda men beräknas stå i sitt fullaste flor när kungaparet den 2 juni kommer till Sofiero för att inviga den.
Ännu är det tidig vår och varken rhododendronpark eller blomsterträdgård har ännu riktigt vaknat upp ur vinterdvalan. Men ingen som beger sig till Sofiero under den tidiga våren behöver bli besviken. Framför slottstrappan som återfått det utseende den hade 1905 står väldiga krukor till brädden fyllda med påskliljor.
Tidigblommande rhododendron ligger som lila slöjor i blomsterträdgården där de också har sällskap av bland annat penséer. I Rhododendronravinen har några av de stora buskarna påbörjat en försiktig blomning. I dammen sticker skunkkallor upp sina gyllene huvuden. Jubileumssäsongen 2005 har fått en lovande början och som veckorna går blir allt bara vackrare. Publiksuccén är närmast på förhand given.

Mer läsning

Annons