Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstämning i skivformat

/

Det finns fler än följande cd-skivor att välja på för den som vill införskaffa julmusik - men här i alla fall några rekommendationer, skriver Björn Gustavsson i en snabbgenomgång av årets julskivor.

Annons

Solveig Ågren, som genom åren utbildat sångare på Örebro musikhögskola, har gjort sig känd med sin högklassiga kör, . Ensemblens första skiva, med julmusik (Naxos), innehåller ett brett urval, med finstämda framföranden av både traditionella julsånger och modernare verk; några i väldigt spännande sättningar. Den konstnärliga nivån anmärkningsvärt hög.

heter en välproducerad dubbel-cd med Kerstin Andebys barnkör och Peter Wenngrens orkester (Musikrummet). Den ena skivan upptar Luciasånger, den andra julsånger. Här sjunger en barnkör från Karlstad, rent och samlat, och tar sig med stort allvar an luciasångerna utan några som helst klatschiga tillägg. Det finns en otidsenlig, nästan söndagsskoleaktig enkelhet kring många av framförandena. En cd-box kringvärvd av juldofter.

(Bluebell) med Adolf Fredriks goss- och flickkör är en musikalisk julantologi, med många av de kära psalmerna och sångerna – inspelade från 50-talet och framåt: Birgit Nilsson, Helena Döse, Adolf Fredriks barnkörer… Starkaste inslaget: Jussi Björlings framförande av ”O helga natt”.

(Tongång) med Britta Zetterström har en ibland pastischartad karaktär à la Hedningarna; i övrigt friskt och välsjunget. Britta Zetterström intresserar sig för den folkmusikaliskt rotade julmusiken och sjunger här traditionella visor. Musiker med fiol, stråkharpa med mera medverkar. Med sin klara stämma och med sitt dedicerade intresse för allmogearvet påminner Britta Zetterström om Ulrika Bodén. Tolkningen av den gamla folkliga versionen av ”Bereden väg för herran” (som under senare år allt oftare hörs i kyrkorna) är lysande.

(Drone) innehåller julsånger med gruppen Sågskära. Även här dominerar ett folkmusikaliskt drag, med Ulrika Gunnarsson, sång, och musiker med skalmeja, krumhorn och andra gamla instrument. Gruppen svarar själv för arrangemangen, som vittnar om glupsk aptit på åldriga klanger. En känsla av folkmusikfestival, men i decemberdräkt.

Den begåvade Leif Strand har arrangerat en julsvit på skivan ” (Naxos) med både kända julpsalmer och engelska carols. Jönköpings sinfonietta spelar milt moderna arrangemang – och det mesta klingar med lockande friskhet.

heter en härlig cd med Collegium Musicum 90 (Chandos), som framför julkonserter av Vivaldi och Telemann (ariorna sjungs underbart av Susan Gritton). Bäst av allt: Corellis kända julkonsert; här med en stuns och glimrande lätthet som fungerar som utskjutningsramp ur vardagsverkligheten.

Till sist en cd vars titel sätter fingret på vad hela julen handlar om: (Naxos). Här möter Örebro kammarkör Fred Sjöberg – en ensemble som år efter år sjunger in julen i stadens Nikolaikyrka. Denna kör sjunger verkligen från hjärtat och presenterar här julsånger även från andra delar av världen. Ett slags evangelium också det!

Mer läsning

Annons