Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafka-feber på teatern i höst

/
  • —Jag tror att Kafka berör människor mer i dag än han gjorde för 15 eller 20 år sedan, säger David Radok som regisserar Kafka-operan

I år spelas Kafka på scener i hela Europa.
Operahusen i Köpenhamn, Paris och Madrid har satt upp varsin nyskriven opera baserad på Franz Kafkas texter.
I höst har Göteborgsoperan urpremiär för en opera baserad på den tjeckiske författarens verk.

Annons
I samma stad gör Folkteatern musikal av Kafkas "Processen" och i Stockholm får den nyskrivna pjäsen "Kafka" premiär på Strindbergs Intima Teater. Det är några exempel på den tilltagande Kafka-febern.
Kafka har alltid hyllats för sin förmåga att skildra stämningar av existentiell ångest och alienation. Adjektivet kafkaartad i svenska språket används oftast för att beskriva absurda eller mardrömslika situationer.
Varje tid behöver nog göra sin version av "Processen". Vi gör en musikal, säger Niklas Hjulström.
Han regisserar musikalversionen av Kafkas roman om omöjlig kärlek som i september får premiär på Folkteatern i Göteborg.
Det blir väl inte så mycket bensprattel och musiken som kompositörerna i Bohuslän Big Band gör låter ungefär som Stavinskijs utflykter i jazzvärlden.
Det var en magkänsla av att Kafka är mer aktuell än någonsin som gav honom idén till musikalen. Den klaustrofobiska instängdheten i en oöverblickbar situation som Josef K upplever, tror Niklas Hjulström att många i dag kan känna igen.
Han befinner sig i ett underläge mot hela sin omgivning. Det tror jag är en vanlig känsla. Josef K:s tolkning av verkligheten är att han är utsatt för en komplott.
"K. Beskrivning av en kamp" är titeln på den nya opera som David Radok sätter upp på Göteborgsoperan.
Det går lite upp och ner med intresset för Kafka, men jag tror att vi har en ny våg på gång. Han beskriver utsatta människor, trängda sin omgivning. Jag tror att Kafka berör människor mer i dag än han gjorde för 15 eller 20 år sedan.
Själv fascineras David Radok av Kafkas exakta och noggranna iakttagelser av sin omvärld och beskrivningen av människorna han möter.
Han har förmågan att tränga in i det mänskliga psyket utan att alls vara en psykologisk författare.
Tillsammans med författaren och Kafka-experten Josef Kroutvor har han skrivit ett libretto helt byggt på Kafkas texter. Det är inte bara romaner och noveller som har kommit till användning. Författarens brev, dagböcker, teckningar och till och med årsrapporter från Arbetarolycksfallsförsäkringsanstalten i Prag, där Kafka arbetade, har fått ge bidrag till operan.
Bilden av Kafka som en dyster person fångad i existentiella kriser är en myt som uppstod under 1960-talet, anser David Radok. Det var för övrigt under den perioden som Kafka fick sitt sena genombrott som författare.
När han avled 1924, 41 år gammal, var ingen av hans tre romaner fullbordad och han ville att de skulle brännas. Först 1951 började Max Brod ge ut hans samlade skrifter.
Bilden av den dystre Kafka skapades av existentialister som Jean Paul Sartre. Det är en helt felaktig tolkning. Hans liv var inte det svarta hål som många tror, protesterar David Radok.
"Kafka är morfar till Monty Python. De har samma känsla för det absurda", har författaren Torgny Lindgren uttryckt saken. David Radok instämmer helt.
Kafkas styrka är att han mycket exakt kan beskriva verkligheten genom att fånga livets absurditeter. Det tror jag man får tillfälle att upptäcka om man ser operan, säger David Radok.
Det är också humorn hos Kafka som Niklas Hjulström tar fasta på genom att göra en musikal av en så skuldtyngd historia som "Processen".
Grejen är ju att när man läser den, och då inte minst i Peter Weiss dramatisering, upptäcker man att där finns massor av humor och absurditeter, säger han.
Musikalen "Processen" får premiär på Folkteatern i Göteborg den 10 september, två veckor innan operan "K. Beskrivning av en kamp" börjar spelas på Göteborgsoperan. Först ut denna Kafka-höst är Hannes Meidals pjäs "Kafka" på Strindbergs Intima Teater i Stockholm den 26 augusti. (PM)

Mer läsning

Annons