Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartusiansk mystik

BOK Bo I Cavefors: Se Gud. H:ström

Annons
Kartusianorden, Ordo Cartusiensis, är den enda orden som aldrig har reformerats, därför att den aldrig har deformerats. Sedan grundandet 1804 har kartusianerna medvetet avskärmat sig från den yttre världen och istället valt att utforska människans inre förutsättningar.
Den legendariska förläggaren Bo I Cavefors, som av många numera uppfattas som mer spekulativ än utmanande, har nu tolkat ett vackert urval kartusiansk mystik, från tusentalet och fram till vår tid. Klosterväsendets lyriker är särpräglade eftersom det egna jaget är satt på sparlåga och Guds låga skall flamma där det mänskliga jaget tonar bort. I värsta fall förvandlas det till flammande appeller om ett hinsides liv, i bästa fall blir det tamt och en smula tråkigt. Annat då med Cavefors urval och möjligtvis beroende på den ordenstillhörighet som presenteras.
Här möter vi människan i all hennes svaghet och längtan, och vi möter henne på i klart ljus och i den mörkaste natt. Cavefors är en känslig uttolkar e. Han förmår undersöka nyanserna, loda djupet. \"Mitt namn är Susanna./Jag lever i slummen./Jag äter bakade bönor varje dag./Jag hör tågen dundra förbi./Jag fryser på vintern./Jag sträcker mina händer mot dessa människor./Mitt namn är Abel/som ni slog ihjäl på åkern/.../ heter det hos den anonyme författaren \"En kartusian\" vilket kan ses som en förlängning av den broder som skrev: \"Gud är en allt uppslukande eld\".
Det är en märklig bok som nu förlaget H:ström utger. Den är både den djupaste och vackraste lyrik, och samtidigt en samtalspartner medan man långsamt undersöker sin egen plats i världen, eller världens plats i jaget. Det är utan tvekan en av årets viktigaste böcker, och dessvärre är jag helt säker på att den kommer fattas på alla topplistor.
Dock.
Det är en bok att bära närmast hjärtat, som skydd och stöd.

Mer läsning

Annons