Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killar, vässa pincetterna!

Annons
Vid förra sekelskiftet talades det om den Nya Kvinnan nu är det den Nye Mannen som är på tapeten. Helt logiskt är rollerna omvända: medan det tidiga nittonhundratalets pionjärkvinnor på manligt vis blickade ut i världen apar männen hundra år senare efter en traditionellt feminin sysselsättning att blicka in i spegeln.
Metrosexualiteten när karlakarlar inte skäms för att shoppa hudvårdsprodukter kom förstås som en skänk från ovan för skönhetsindustrin. För de manliga konsumenterna öppnade sig en djungel av nya produkter och krav. Den som blinkar lite yrvaket och tänker "vadå anti shine refresher?" kan ta hjälp av de nya modemagasin för män som nu dimper ned som spön i backen. Ett av dem är King, för "storstadsorienterade män i den mentala åldern 2035 år som vill ha bättre koll på vad som gäller".
Det är en delikat pedagogisk uppgift tidskriften tagit på sig, för det är ett minerat fält mannen nu beträtt. Vilka accessoarer som bäst matchar varandra och hur man ska bära smycken utan att det ser feminint ut är ingalunda oskyldiga frågor.
Först som sist bekräftar King att metro rimmar på hetero. Schlagerfjollorna får hitta någon annan garderob att gömma sig i. Visserligen har läckerbitarna som fyller sidorna förföriskt välvaxade bringor, men här är samtidigt idel kraftfullt maskulina käkpartier och allvarligt rynkade ögonbryn, diskret plockade får man anta.
Blickarna är fasta, bestämda, outgrundligt spejande, aldrig sensuellt nollställda som på den lättklädda kvinnliga modell som plockats in för att markera vad tidningsläsaren bör intressera sig för i sexuellt avseende. En man, aldrig så fåfäng, är och förblir ett subjekt. För att inga tveksamheter ska uppstå tilldelas den veke preppynörden i senaste numrets modereportage damsällskap, medan tredagarsstubbsmannen klarar sig utmärkt på egen hand.
King hjälper till med att precisera gränserna för den moderna maskuliniteten, något som inte är helt lätt. Ena stunden låter man som någon halvsekelgammal vett- och etiketthandbok "Kavajen är mannens bästa vän" nästa tipsar man om rynkkrämer och uppmanar läsaren att ta en kompis till hjälp för att vaxa ryggen. Det gäller att inte förlora manlighetens klassiska attribut ur sikte: sportbilar, svindyra klockor och de senaste teknikleksakerna är stenhårda statusprylar som fint balanserar hårborttagningsprodukterna.
Så grabbar, vässa pincetterna! Välkomna till den nya sköna värld där friheten är en fråga om konsumtion och ingen i jämställdhetens namn slipper undan spegelns tyranni.

Mer läsning

Annons