Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas Östergren får samfundet De nios pris

Annons
Samfundet De Nios Stora Pris på 250 000 kronor går i år till författaren Klas Östergren. Priset, som har delats ut sedan 1916 och är ett av de största i Sverige, har tilldelats många framträdande svenska författare i historien, bland andra Hjalmar Söderberg, Harry Martinson och Sara Lidman. Förra året hette pristagaren Torgny Lindgren.
Klas Östergren kommer att ta emot priset och tala om sitt författarskap på Styockholms Stadsteater 14 november under en litterär afton som arrangeras av Samfundet De Nio i samarbete med Norstedts förlag.

Kvällen ägnas åt De Nios litterära kalender, som innehåller en lång intervju med Klas Östergren. Årets tema är Karl Vennberg, ständigt kontroversiell, och hans sammansatta person och konstnärskap har genomlysts av Agneta Pleijel och Kristina Lugn, som båda framträder under kvällen. Det gör också författaren Fredrik Sjöberg, som bidrar med en nyskriven essä i kalendern. Kalenderns redaktör Gunnar Harding, ledamot av De Nio, är konferencier för den litterära aftonen, som är öppen för allmänheten.

Den litterära kalendern, som kommer ut en gång per år, har getts ut av De Nio och Norstedts förlag sedan 2003.Mer läsning

Annons