Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassikernas vår på Stockholms stadsteater

Annons
Helena Bergström mördar barn i "Medea", Sven Wollter suktar efter en flickhustru i "Hustruskolan" och Shakespeares "En midsommarnattsdröm" tar plats i en svensk folkpark.
Det är klassikernas vår på Stockholms stadsteater. Men en helt nyskriven pjäs av Jonas Hassen Khemiri har också letat sig in på programmet. Den rosade författaren har skrivit dramat "Invasion" som skildrar jakten på den mystiske Abulkasems sanna identitet. Är han en demonregissör, en terrorist eller en homosexuell discodansare? Premiär blir det den 10 mars.
Vårens första premiär är Euripides "Medea" där Helena Bergström spelar den hämndlystna Medea som tar en gruvlig hämnd på den svekfulle Jason (Per Morberg). Den 6 januari går ridån upp för Sara Cronbergs iscensättning av det grekiska dramat.
Alexander Mørk Eidem gör en helt egen tolkning av Shakespeare-klassikern "En midsommarnattsdröm", med premiär den 28 januari. Skådespelare som Dan Ekborg, Frida Hallgren, Rikard Wolff och Nina Gunke har förflyttats till en folkpark djupt inne i skogen. Svensk sommarnatt, dansbandskostymer och hembränt utlovas.
Den 4 mars är det premiär på Philip Zandéns version av Molières "Hustruskolan". Sven Wollter spelar den gamle Arnolphe som suktar efter den unga, vackra Agnes (Maria Salomaa). Senare under våren spelar Gunilla Röör huvudrollen i Henrik Ibsens "Frun från havet" (premiär 12 april) medan Göran Ragnerstam och Johan Ulveson går loss på varandra i Samuel Becketts "Slutspel" (premiär 13 april). Säsongens sista premiär på Stora scenen blir den utökade 1970-talsklassikern "Jösses flickor - återkomsten". Sofia Ledarp, Katarina Ewerlöf, Lo Kauppi och Yvonne Lombard medverkar i Suzanne Ostens och Margareta Garpes påbyggda pjäs om feminister i tre generationer. Den 7 april visas resultatet för premiärpubliken.
För den som tycker att det är för lite nyskrivet på teatern finns det ändå lite tröst. Den 21 januari är det premiär på tre korta pjäser som spelas samma kväll. Under rubriken "3xnu" visas "Den stora apan" av Laura Ruohonen, "Kränkt" av Martin Heckmanns och "Natten sjunger sina sånger" av Jon Fosse. De sätts upp av de tre regidebutanterna Karl Seldahl, Hugo Hansén och Kjersti Horn. (PM)Mer läsning

Annons