Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klintbergare på vandring

Annons
Bengt af Klintberg
Glitterspray och 99 andra klintbergare
Atlantis

Nu kommer 100 nya klintbergare, moderna vandringssägner av tvivelaktigt ursprung. De sägs uttrycka en oro inför det moderna samhället. De har en saklig ton. Men de allra flesta har förekommit i lätt varierade versioner under lång tid.
Många sägner är maskerade moraliteter. Så till exempel historien om kvinnan som handlat för 4 000 kr i Mobilia i Mantorp. En man dyker upp och tar hennes varuvagn. Polis tillkallas men mannen visar kvittot och får varorna. Sens moral: Håll reda på kassakvittot. Historien har inträffat också i Växjö och Sala...
Andra följer dagspolitiken. Från flera håll berättas om mannen eller kvinnan som hittar en plånbok och springer ifatt ägaren, en man med arabiskt utseende. Han tackar för plånboken och när han inte får ge hittelön ger han ett gott råd i stället. "Var inte i London den 24:e!" På 90-talet var det en irländare som hade tappat plånboken.
Även om de flesta är just sägner, osanna historier, så säger de en hel del om vår tid, vad vi tänker och föreställer oss.

Mer läsning

Annons