Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knausgård går all in direkt

/

Kristian Ekenberg tvekade inför att läsa Karl Ove Knausgårds debut om en lärares romans med en 13-årig elev. Men författarens "härligt galna ambition" övertygade honom.

Annons

Mycket kan sägas om Karl Ove Knausgård, men inte att han saknar mod. En försiktig författare debuterar inte med 700 sidor om en lärarvikarie som inleder ett förhållande med en 13-årig elev.

Efter att Knausgård under flera års tid har dominerat inte bara den svenska litteraturdebatten utan även i internationell press, känns det något märkligt att följa spåren tillbaka och uppehålla sig vid förstlingsverket. Men det är först nu debuten ges ut på svenska, i översättning av Rebecca Alsberg.

Stig Larsson, som har fått stå ut med snuskhummervibbar fastklistrade vid sitt namn efter ett famöst uttalande om unga flickors slidor, får tacka Karl Ove Knausgård för att inte längre behöva stå ensam vid den mediala skampålen. Jag måste erkänna att ämnet fick mig att tveka. Vill jag verkligen läsa 700 sidor om en vuxen man som förför småtjejer?

Knausgård är förstås inte först med att attackera flickrummen. Ingen som vill skriva om ämnet kan undgå Humbert Humbert, Nabokovs eländiga figur som jagade efter lammkött. Men medan ”Lolita” hade en lekfull touch i det skandalösa, en känsla av att allt skedde i ett dockskåp, finns det en vardagsrealistisk ton hos Knausgård.

Han som lockar den 13-åriga Miriam till sin säng heter Henrik Vankel, ung men ändå vuxen lärarvikarie i ett nordnorskt samhälle. Flickan testar sin sexualitet, sin gryende förförelseförmåga, mot Henrik. Förstulna blickar i klassrummet. Han blir besatt av henne.

Men det handlar inte om ett rent sexuellt intresse, utan Knausgård låter honom falla ”så djupt som någon kan falla: att vara förälskad i ett barn”. Henrik Vankel har osmidiga relationer med det motsatta könet. Han har en flört med en gift lärarkollega, och det står snart klart att Miriam må vara blott 13 år, men i relationsmognad står han närmare barnet än den vuxna kvinnan.

Efter deras första natt tillsammans flyr han i vild panik och romanen går in i en ny fas, en utdragen rekapitulation av inte bara Henriks uppväxtår utan även av hur hans föräldrar möttes och hur familjebanden präglat honom.

Jag kan tänka mig att många manliga läsare skruvar på sig av obehag, undertecknad inkluderad, vid skildringarna av hur den valpiga, tafatta närhetstörsten slås på nosen av de flickor som han förälskar sig i på löpande band. Det kan vara lika grymt att kasta en omogen pojke in i en skolkorridor med tonårsflickor som att knuffa en icke simkunnig från bryggan.

I Miriam får han möjligheten till det som nekades honom under uppväxtåren: Känslorna är besvarade. Men – och detta men kan inte understrykas hårt nog – tio år för sent.

På ett högre plan läser jag ”Ut ur världen” som en roman om skam. Boksidorna bär en genansens rodnad. Henrik Vankel har under hela sitt liv varit skammens slav. Han påminner mig om en febrig Dostojevskij-gestalt.

Modet blir inte mindre av att ha facit i form av ”Min kamp”-sviten, och i denna kunna se hur stora likheter som finns mellan författaren själv och romangestalten Henrik. Han lämnar dörren vidöppen för Ebba Witt-Brattström att klampa in. Var går gränsen mellan Henrik och Karl Ove?

Ingen kan dröja vid de till synes oviktiga detaljerna som Karl Ove Knausgård. Ofokuserad, muttrar jag. Ändå är det svårt att hitta passager för saxen att klippa bort. Utan detaljerna ingen helhet. Berättelsen får sin mening ur alla dessa meningslösa byggklossar. Han vågar andas det banala i nacken.

Verktygen är måhända inte lika slipade som i ”Min kamp”-sviten, men redan i debuten har Knausgård en röst som bär. När så mycket annat i samtidslitteraturen kan te sig futtigt och internt, finns det en härligt galen ambition redan från första meningen i detta författarskap. Han hinner knappt göra entré förrän han går all in.

LITTERATUR

Karl Ove Knausgård

"Ut ur världen"

Översättning: Rebecca Alsberg

(Norstedts)

Mer läsning

Annons