Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koncentrerade kortdikter

Annons
Trädgårdarna dikter
Anders Johansson
Ängö Bok & Bild

Våren har gjort sitt intrång; sommarens värme väntar runt hörnet. Trädgårdens fulla prakt slår ut, blommar och skänker sinnesro. Senare: hösten kommer som en drake med kyla och vind. Trädgårdens riddare är chanslösa; inte ens den bästa av rustningar kan stå emot årstidens förödande kraft som växer sig starkare i och med vintern. Därefter vår igen, sen sommar. Ett kretslopp lika naturligt som accepterat.
Anders Johansson åskådliggör spektrat med kortdikter som är oerhört koncentrerade. Det till synes enkla döljer ett djup först svårt att upptäcka, men efter flertalet läsningar och tankepauser öppnar dikterna dörren till enskilda landskap, lika komplexa som någonsin dikterna är nedbantade på ord.
Häri ligger också ett problem. Det koncentrerade tilltalet kräver en inneboende tyngd mäktig nog att explodera när läsaren tar orden till sitt innersta. Några av Johanssons kortdikter saknar denna explosiva styrka och således blir deras tomma effekt verkningslös.
Dock vägs detta upp av bokens tredje del. Tolv längre textstycken, alla kraftfulla i sitt uttryck, budskap liksom efterklang, som är perfekt avvägd. Dessa är också en beskrivning av ett tillstånd som människan dras in i, hjälplöst och utan aning om vad som komma skall. En känsla som dessutom förtätas mellan varje nytt ord Johansson fyller sidorna med.
Förtjänsten med denna diktsamling är att det sparsmakande öppnar för en ny nyans vid varje läsning. Sålunda döljer det återhållna en större gest, vilket tillsammans väver fram det lågmälda. Men också det vackra.

Mer läsning

Annons