Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst för unga på Box station

/
  • De vita och lite luggslitna väggarna i den gamla bensinstationen kan lätt härbärgera ganska krävande bilder. Här Tora Mårtens utställning

Kramfors nedlagda Shellmack blir konstverkstad.
Om allt går enligt planerna ska här växa fram en filial till Box kraftverk - en plats främst för ungdomsverksamhet.

Annons
En urblåst bensinstation kan, när allt eldfarligt har avlägsnats, faktiskt bli en bra miljö för konst. De kala och slitna väggarna ger en diskret bakgrund men för ändå tanken till undergroundverksamhet, något som är på väg att växa upp.
Så är det också. Kramfors kommun har gått in med en halvtidstjänst som flyttats från kulturskolan och traktens konstnärer ser stationen som en möjlighet till året runt-verksamhet, som inte är möjlig på Box.
Och för Kramforsungdomarna är det värdefullt med en lokal i stan där de kan måla, syssla med video eller ägna sig åt andra konstnärliga uttryck.
Vi tänker oss att bjuda in konstnärer som arbetar i någon månad med grupper av ungdomar, både inom skolan och på fritiden, säger projektledaren Eva-Lena Skarin.
Just nu hänger den gästande utställningen "Vår förbannade rätt" av Tora Mårtens här. Den utgår från FN:s barnkonventions krav och konstaterar i ord och bild att de vackra tankarna inte efterlevs.
Bilderna är såväl vanliga porträtt som mer arrangerade motiv. Alla får sin styrka främst genom de fotograferade ungdomarnas gripande berättelser.
Här finns den leende lille Gift från Sydafrika, som har hiv men inte tycks förstå innebörden av det, eftersom han stolt väver framtidsplaner. "Det finns medicin mot hiv, men den kan vi inte få. Jag förstår inte varför," säger han.
Här finns Sasha från vårt grannland Lettland, som föredrar att bo på gatan framför att vara oälskad hemma. "På gatan hade vi inget, men vi var jättemycket värda för varandra," skriver han.
Medielinjen och medievux i Kramfors har tillämpat samma grepp på västernorrländska ungdomar. Här blir de avfotograferade personerna kallade tjockis eller har anorexia, och idrottande tjejer upplever att killarna får bättre träningstider. Även om gradskillnaden i lidande är stor har alla sin smärta, sin spännvidd mellan ljus och mörker.
Utställningen plockas ner om några dagar, men stationen fortsätter att ha öppet. Gärna länge.
Vi har sökt pengar för att driva den till december, säger Eva-Lena Skarin.
Annons