Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på förtrollande vind

/

Vindsvåningen, Trädgårdsgatan 16
Konst och konsthantverk av Ulla-Carin Winther, Åsa Hellhoff, Lisbeth Malm, Anders H Svedin, Vicci Andersson Sjöbom, Susanne Arnfridsson, Ingela Östman, Margareta Åkerberg, Ulla Lahti, Elna Melin, Stig Stjernberg och Helene Wallin
3 - 5 april

Annons

Husen i Stenstan har få vindar kvar i originalskick. Men en av dem finns på Trädgårdsgatan 16, ovanpå Nyman & Jonssons lokaler.

Där, och i en visningslokal en trappa ned, ställer nu ett dussin Sundsvallskonstnärer och -konsthantverkare ut till och med lördag. De har röjt vinden och under skräp, bråte och damm funnit träbjälkar, snedtak med fönster, murstock, stenmönster, väggar klädda med gamla tidningar, skrymslen och vrår. Ett helt förtrollande rum; ett eget litet konstverk.

Nu är en så rik miljö inte enkel, eftersom konsten måste tävla om uppmärksamheten med rummet. Men för den som lyckas blir belöningen rik, eftersom verken då får en extra dimension och besökarna kan njuta dubbelt.

Bäst trivs konst som kan ta för sig och talar med ljudlig röst: det tredimensionella, färgstarka och komplexa. Till exempel firar Susanne Arnfridssons trådskulpturer triumfer här. Älghuvudet, ett knotigt miniatyrträd, kentauren som skjuter mot besökarna eller de luriga långbenta fåglarna: vad hon än ställer upp tycks ha självklar hemortsrätt i den kraftfulla miljön.

Också det lite mer extrema blir här alldeles normalt, som Åsa Hellhoffs Diagonal Faith, en skapelse i kakel som tycks stå som en nedsläppt skateboard och peka på ingenting. Skulpturer hävdar sig generellt lättare än tavlor. Men också färgrika målningar som Anders H Svedens clown finner sig väl tillrätta, liksom Åsa Hellhoffs glaskonst - på de platser där ljuset är starkt nog för att framhäva färgspelet.

Svårare är det för det enkla, anspråkslösa och subtila att hitta ett hem här. Svartvitt och fyrkantigt, breda passepartouter - allt sådant hade mått bättre i en lugnare omgivning. För till exempel Vicci Andersson Sjöboms ljusa textilier är det svarta tyget ett bättre sällskap än den högröstade väggen med tidningsklipp.

Men i nedervåningens showroom finns de vita väggarna, och där har den mildare konsten lättare att göra sig gällande.

Här visar till exempel Helene Wallin några rara, idylliska stadsmotiv målade på grovt papper som bidrar till att skapa det drömska diset. Här visar också Stig Stjernberg sina lite kantiga och humormodernistiska människor, som i och för sig hade varit färgstarka nog att klara vinden.

Förhoppningen är att kunna upprepa utställningen åtminstone varje vår. Och det får man innerligt hoppas, om inte oftare. För här finns en liten pärla till lokal, suggestiv, spännande och som gjord för konst och estetiska upplevelser. Sådana är vi inte bortskämda med i Sundsvalls konstliv.

Annons