Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst på gränsen - mellan Norge och Sverige

En film om den mytiske Vargmannen som sägs plantera ut ryska vargar i Norge. Det är Marthe Thourshaugs bidrag till den mobila norsk-svenska konstutställningen \"Unizone\" som i sommar ska turnera till 17 platser på båda sidor om gränsen.

Annons
Fem norska, fem svenska samt en dansk och en brittisk konstnär deltar i projektet med verk som mot bakgrund av unionsupplösningen för 100 år sedan tar upp frågor som nationell identitet, nationalism, gränshandel och resande.
För första gången någonsin gör Riksutställningar en utställning tillsammans med Riksutstillinger i Norge. Att det inte har skett tidigare kan tyckas märkligt med tanke på att de i det närmaste identiska organisationerna ständigt skickar varandras utställningar ut på turnéer i respektive land.
\"Unizone\" har inget fokus på unionsupplösningen. Vi ser markeringen i år mest som en chans att äntligen få göra något tillsammans. Men det är klart att flera av konstnärerna förhåller sig till det som hände 1905, säger Mathias Strömer som är svensk curator för \"Unizone\".
Det gäller i hög grad norrmannen Pierre L Matte som funderat över hur kartan skulle ha sett ut om den fredliga skilsmässan mellan broderfolken i stället hade slutat i det krig som båda sidor förberedde sig för.
\"Final status map\" är en karta över ett Storsverige som omfattar hela Norge med undantag för ett lappverk av norska frizoner. Ett otal svenska bosättningar är markerade på tidigare norsk mark och förbjudna neutrala zoner syns längs den gamla riksgränsen.
Ett Palestina på Skandinaviska halvön om man så vill, säger Mathias Strömer.
Matte behandlar den norska självbilden som fredsmäklande nation i en krigisk värld. Hans andra verk uppmärksammar nationalhjälten och upptäcktsresanden Fritiof Nansens heroiska insats i Armenien. Han hjälpte miljontals armenier att fly från svält och förföljelse i hemlandet genom att utfärda privata pass som accepterades av 52 stater.
Kartor intresserar också brittiska Emma Key. Hennes bidrag är en världskarta tagen direkt ur hennes egen minnesbild av hur världen ser ut. Här hänger Danmark, Norge, Sverige och Finland ihop som en ö skild från övriga Europa av en cirkelrund pöl som ska vara Östersjön.
Emma Key utgår ofta från Världskartan i sina verk. Hon vill visa att även det som utger sig för att strikt vetenskap kan vara något väldigt subjektivt.
Vargskräck är ett gränsöverskridande fenomen i de gränstrakter som \"Unizone\" och Expomobilen ska röra sig i. Det har Marthe Thorshaug tagit fasta på i den fejkade dokumentärfilmen \"Vargmannen\".
Särskilt i Norge finns en vida spridd myt om en mystisk man som har tagit som sin livsuppgift att inplantera vargar från Ryssland. Det skulle förklara att den norsksvenska vargstammen inte har dött ut på grund av inavel, säger Mathias Strömer.
Marthe Thorshaug varvar intervjuer med upprörda ortsbor i Värmland och norska Hedmark som vittnar om vargens härjningar och personer som påstår sig ha sett Vargmannen. Saga eller sanning - en norsk skogsägarorganisation ser så allvarligt på saken att man utfärdat en belöning på 400 000 kronor till den som kan ge tips som leder till att Vargmannen kan gripas.
För att ta död på fördomen om att man i Norge ständigt ser storebror Sverige som sin förebild kan noteras att Riksutstillinger i år firar 50-årsjubileum medan Riksutställningar fyller 40 först om ett år.
\"Unizone\" premiärvisas i Oslo den 3 juni. Sedan ska \"Expomobilen\" tråckla sig mellan 17 byar och städer på båda sidor om den norsk-svenska gränsen från Uddevalla i söder till Manndalen i norr. Mellan den 21 och 29 juli besöker den Trondheim, Östersund och Åre.(PM)

Mer läsning

Annons