Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den förbjudna konsten når Sundsvall

/

Zhen Shan Ren. Sanning, godhet, tålamod.
Det är mottot för den förföljda andliga disciplinen Falun Gong, vars konstverk rest jorden runt och nu landat i Sundsvall.

Annons

Det är övergrepp, organskörd och tortyr men också scener där människor står emot sina plågoandar och får hjälp av änglar. Utställningen "The Art of Zhen Shan Ren" har besökt 300 städer i 50 länder, däribland Umeå under kulturhuvudstadsåret. Nu visas ett 40-tal motiv i Sundsvall.

Vid det här laget vet världen att utövarna av den andliga disciplinen Falun Gong förföljs av den kinesiska regimen. Skulptören Zhang Kunlun var en av de konstnärer som fängslades och torterades men kunde hjälpas ut till exil i Kanada. Han samlade sedan en grupp konstnärer omkring sig som i sina verk berättar hur Falun Gong-utövare behandlas i Kina. Konstnärernas original har duplicerats genom tryck och reser nu i flera upplagor runt världen.

Måleritekniken är ibland trogen den västerländska skolan - i ljuset som faller in och i den mjuka penselföringen känner man igen klassikerna - och ibland glimtar den striktare, gammalkinesiska stilen igenom. Referenser till äldre religöst måleri finns det gott om, även till Kristusgestalten och korset.

Men mest ser man förstås scenerna. Till varje bild finns en historia och även om scenerna kan ha övernaturliga inslag är människorna verkliga. Några av dem lever, andra har dödats. Till dem man blir mest tagen av hör de som visar människor under tortyr.

"Organ Crimes" gör en lätt illamående; en blodig scen där den stackars fången varken är död eller bedövad när hans organ tas av regimens utsända. Läkaren som tittar på flydde senare till USA; han stod inte ut med att tvingas begå övergreppen.

Några sörjer sina döda, som den plågade modern i "My son" och den unga hustrun i "Tragedy in China", ett fint exempel på klassiskt europeiskinspirerat måleri.

Här finns vittnesbörd om hur barn torteras ihjäl tillsammans med föräldrar eller måste driva vind för våg på gatorna när föräldrarna fängslats. I "Why?" tittar en liten pojke sorgset ut genom ett fängelsegaller och i bakgrunden skymtar hans sargade mor. Hans blick är svår att uthärda.

Men man ser också människor som gör passivt motstånd genom att mentalt stänga sina angripare ute. Som kvinnan som leviterar (svävar under meditation) medan vakterna kastas omkull av kraften - ungefär som Kristi uppståndelse har skildrats i konsten.

– Det finns hopp i bilderna, symboliserad av ljuset och medvetenheten i människornas ansiktsuttryck, säger Rolf Elvegård som reser runt med utställningen.

Den visas i Stadshuset i Sundsvall den 28 september - 10 oktober. Vernissage hålls måndag den 28 september 15 - 18 med invigningstal av Åsa Ulander, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mer läsning

Annons