Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att minnas den rätta historien om Y:et

/

Det finns en olycklig villfarelse när det gäller Bengt Lindströms Y vid E4 i Timrå.

Annons

Skulpturen var inte ursprungligen inte tänkt att föreställa Västernorrlands länsbokstav.

Redan 1982 skissade Bengt Lindström för en 40 meter hög skulptur tänkt att placeras på E 14 vid in- eller utfart till Östersund, föreställande en symbolisk port till fjällvärlden, en figur med uppåtsträckta armar, en hälsning till Norden i samernas färger.

Efter osäker ekonomi i byggandet samt folkstorm mot projektet avbröts planeringen att uppföra verket i Östersund.

13 år senare kom skulpturen att byggas i Timrå, kortad till 30 meter, nu med de uppåtsträckta armarna som symbol för Västernorrlands länsbokstav. Anknytning till samer var inte att tala om, så ser det ut idag.

Här blir den olyckliga villfarelsen tydlig. Det är dags att återupprätta konstnärens ursprungsvision med sitt verk, en figur med uppåtsträckta armar som symbolisk port till fjällvärlden.

I Timrå finns en unik möjlighet att lyfta fram den samiska kulturen i konsten genom att betrakta Bengt Lindströms skulptur som den föreställer - samiskt inspirerat.

En port mot fjällvärlden, utsträckta armar mot en ny regionindelning där invånarna närmar sig varann oavsett avstånd i mil. En utveckling som kan bidra till kulturell mångfald som jag hoppas att skulpturen vid E 4 får stå som symbol för, som hälsning till Norden i samernas färger.

Mer läsning

Annons