Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ger ut bok om Tor Gundersen

/
  • Tor-Björn Gundersen har samlat material i flera år. Boken är sammanfattning om Tor Gundersens konstverk och hans olika epoker.
  • Konstnären Tor Gundersen.

Multikonstnären Tor Gundersen har hela tiden sökt nya intryck och uttryckssätt. Nu har sonen Tor-Björn Gundersen sammanfattat hans verk i en boken "Tor Gundersen - Konstnären, konsthantverkaren och fotografen" och är ute på en turné i både Sverige och Norge.

Annons

Tor Gundersen är född i Trondheim, men flyttade tidigt till Göteborg. 1972 flyttade han till Sundsvall och var verksam här i 26 år. Under denna tid gjorde han allt möjligt inom konstens breda ramar. Han gjorde bland annat skulpturer i trä och metall och började fotografera både landskap, arkitektur och abstrakta ljussättningar på aluminiumfolie.

Sonen Tor-Björn Gundersen är själv konstnär och har arbetat nära sin far under årens lopp. För några år sedan påbörjade han arbetet på boken som skulle bli en sammanfattning av Tor Gundersens verk.

– När jag satt och samlade min fars material fick jag ännu större respekt för vad han har gjort. Det blev så mycket och boken blev plötsligt enorm. Det gällde att välja, men jag tycker att boken visar en bra bredd.

I början av 2000-talet ringde Tor Gundersen till sin son och sa: "Jag måste bli digital", vilket han också blev. Numera skapar han mycket i datorn och gör abstrakt grafik och blandar med sina tidigare verk. Bilder på hans träskulpturer klistras in i kompositioner av ljus, tydligt inspirerat av hans mer analoga period.

I boken finns också många bilder från Sundsvalls innerstad och detaljbilder från Alnö gamla kyrka.

Boken är mestadels strukturerad kronologiskt där det är möjligt att se varje ny fas i Tor Gundersens konst. Experimenterandet med ljus och material går som en röd tråd genom boken. Gundersen har också gjort bildspel som visats till musik och många av dessa bilder finns med i boken. Ännu i dag är han verksam och sitter några timmar per dag framför datorn och skapar.

– Det är så inspirerande att Tor är nyfiken hela tiden. Han är inte stöpt i en form, utan söker sig hela tiden vidare. Han fortsätter att leka och blir på så sätt aldrig gammal, säger svärdottern Bente Reibo.

Boken ges ut på eget förlag och under semestern har Tor-Björn Gundersen och Bente Reibo rest runt i Sverige och Norge till platser där Tor Gundersen varit verksam. Bland annat Göteborg, Oslo, Blekinge (där konstnären är bosatt för stunden) och nu slutligen Sundsvall.

Nu samtalar de med konstföreningar och andra som kan tänka sig vara intresserade att köpa boken. De har också lämnat ett lager med böcker på varje ort de har besökt, vilket de också ska göra i Sundsvall.

– För mig är det en personlig bok eftersom den är skriven från mitt perspektiv. Det var ett stolt ögonblick när de nytryckta böckerna kom. Då gick jag in med ett exemplar, slängde ner den på bordet och sa: "Här farsan. Här är boken din". Han hann två–tre sidor, sedan var han tvungen att ta en paus för att han blev så rörd. Men det var också viktigt att göra den här boken eftersom den kan inspirera andra.

Bente Reibo håller med och tillägger:

– Vi har fått fin respons från de som läst boken, speciellt från konststudenter. Den här boken har gjorts med hela hjärtat.

Mer läsning

Annons