Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hillfons magiska "rodderi"

/
  • Masken till höger förställer skådespelaren Malin Ek.

Keramisk förnyare men också folkkär skulptör. I väntan på ett ateljémuseum i Hertha Hillfons gamla hem i Mälarhöjden visar Liljevalchs konsthall hennes keramik från 1950-talet och framåt.

Annons

Enligt konsthallschefen Mårten Castenfors gör sig Hertha Hillfons verk bäst i den miljö där de skapades, i uterummen och ateljén i villan i Mälarhöjden som ritades av hennes make, Gösta Hillfon. I höstas lyckades vänföreningen, genom privata donationer gjorda i sista stund, köpa tillbaka en stor del av de verk som gick under auktionsklubban.

Före sommaren ska Stockholms stads kulturförvaltning ge besked om hur stort stöd man kan tänka sig ge till ett ateljémuseum i Mälarhöjden. Om planerna blir verklighet blir det det första allmänna ateljémuseet för en kvinnlig konstnär. Under tiden har Liljevalchs konsthall försökt återskapa Hillfons uterum och ateljé inne i konsthallen.

– Vi vill rekonstruera det där rodderiet. Här blir det förstås mycket "snyggare" än vad det var hemma hos henne, men vi försöker ändå göra det brötigt, så att man kan komma in i den världen fast man är här. Objektivt sett är hennes ateljé och trädgård rätt magisk, det är roligt att försöka fånga den, säger Mårten Castenfors.

Liljevalchs gör utställningen som en hyllning till Hillfon och en hjälp till vänföreningen, framhåller han. Förutom de uppbyggda miljöerna visas hennes keramik i en retrospektiv utställning från 1950-talet och framåt. Just den tidiga keramiken, beskrivs som formmässigt nydanande. Men även hennes senare byster, solar och ansikten finns rikt representerade.

– Hon är sin egen värld. Och när man ser den här utställningen med alla verk tänker man att Herre gud, människan måste ha jobbat dygnet i 70 år.

Utställningen på Liljevalchs visas den 6 juni till den 16 augusti. Den rymmer även en pedagogisk keramikverkstad för barn och unga.

Mer läsning

Annons