Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liljevalchs vårsalong flyttar till centrala Stockholm

/
  • Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, och Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, på det översta planet på byggnaden som ska bli platsen för nästa år vårsalong.

Nästa år flyttas Liljevalchs vårsalong till Brunkebergstorg, mitt i centrala Stockholm.

Annons

Det är ett sätt att rädda utställningen medan konsthallen renoveras, men förhoppningen är även att platsen ska locka fram nya typer av verk.

Under 2016 håller Liljevalchs, på Djurgården i Stockholm, stängt för renovering och utbyggnad. För att vårsalongen, som i år drog 90|000 besökare, inte ska ställas in flyttas den till centrum, till byggnadsprojektet Urban Escape, som växer fram i kvarten kring Sergels torg.

– Folk blir så ledsna om vi inte håller vårsalongen. Jag ser det här som ett lyckligt, slumpartat samarbete, säger Liljevalchs chef Mårten Castenfors om den temporära flytten.

Urban Escape, som planeras vara klart våren 2019, lånar ut två våningar på 1800 kvm och två utomhusterrasser för vårsalongen. Besökarna kommer att befinna sig mitt i byggarbetsplats och i en annan typ av miljö än den där vårsalongen vanligtvis hålls, något som Mårten Castenfors hoppas ska inspirera konstnärer och trigga fram nya typer av bidrag till utställningen.

– Jag kommer att uppmuntra folk att söka med större fysiska grejer, såsom skulpturer, som vi annars inte hade kunnat ta emot men som vi nu kan visa upp i och med att vi har utomhusterrasserna.

Vårsalongen ger också AMF Fastigheter, som står bakom projektet Urban Escape, tillfälle att visa upp sig. Men Mårten Castenfors tycker inte att det finns risk för att konsten blir reklampelare för det nya byggnadsprojektet.

– Nej det här känns bara skojigt. Vårt intresse är att vårsalongen ska få leva vidare och AMF vill visa upp sina nya lokaler. Det är en win-win-situation.

Vårsalongen är en jurybedömd utställning som anordnats i Liljevalchs lokaler sedan 1921. Till 2015 sökte 2300 konstnärer med drygt 10000 verk. Ansökningarna sker anonymt och alla bidrag välkomnas, både från amatörer och professionella konstnärer. I år visades 230 verk av 119 olika konstnärer.

Mer läsning

Annons