Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matti Kallioinen har sin första separatutställning "hemma" i Sundsvall

/

Det är dags för Sundsvallssonen Matti Kallioinens första separatutställning i Medelpad. Utställningen heter "Homunculus" och höstens första gästande utställning i Sundsvalls museum.

Annons

Matti Kallioinen är ett välkänt namn för den musik- och konstintresserade medelpadingen. Matti, född 1974 har sysslat med skapande konst i hela sitt liv. Han flyttade från Sundsvall 1994 och lever och arbetar numera i Stockholm.

Han är en etablerad och ansedd konstnär både i Sverige och internationellt.

Av konstkritiker har Matti kallats "den svenska samtidskonstens galne vetenskapsman". Han blandar konstarter och effekter på ett ohämmat sätt.

Mattis senaste utställningar var tre offentliga konstinstallationer. Ljud- och ljusinstallationen Limbic resonance på Hötorgets tunnelbanestation, installationen Organisms Food Chain and Dream World på Stockholms universitetsbibliotek i Frescati och skulpturverket Spectral Self Container på Anna Lindhs plats i Malmö.

Nu är det dags för Matti Kallioinens första separatutställning i sen egen hemtrakt. I dag, lördag öppnas nämligen utställningen "Homunculus" i Sundsvalls museum, Kulturmagasinet.

– Det är naturligtvis lite speciellt att få ställa ut hemma i Sundsvall där allting började. Det känns roligt att få visa hela utställningen med alla delar och jag hoppas att alla mina gamla bekanta kommer och tittar, säger Matti, när vi når honom per telefon på väg norrut.

"Homunculus" premiärvisades i Christian Larsens galleri i Stockholm i våras. Nu blir det andra och sista gången som hela utställningen visas tillsammans i sin helhet. Den installation som är en del av utställningen är nämligen inköpt av Norrköpings museum och ska fraktas dit sedan Sundsvallspubliken fått beskåda den.

"Homunculus" består av 13 vägghängda verk, tre golvskulpturer och ett rum med en rörlig skulpturell installation. Tekniken är tuschteckningar, gipsmassa och fluorescerande färger.

Installationen är uppblåsbara figurer som hänger i taket och rör sig i ett svagt upplyst rum. Figurerna är svarta och av nylon. De får liv med hjälp av programmerade fläktar som fyller dem med luft och även suger ut luften.

En musikslinga och rök ackompanjerar figurernas rörelser i en mjuk puls. Det blir mycket suggestivt och effektfullt.

Mer läsning

Annons